Revista Presei de Carte -
Triburile - Vasile Sebastian Dancu

TRIBURILE
O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook
Autor: Vasile Sebastian Dâncu


TRIBURILE
..“de pe Facebook spre o DEMOCRAŢIE PARTICIPATIVĂ posibil pe modelul Athenian...”
Interviu cu Vice-Premierul Vasile Sebastian Dâncu
realizat de Virgiliu HodorogeaVirgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule Vasile Dâncu. Suntem la un an de la precedentul nostru interviu realizat pentru Revista Presei de Carte şi avem o surpriză deosebită, prezentarea pentru a doua oară(într-un târg de carte) a volumului dumneavoastră TRIBURILE -
...despre Facebook.. o putem spune la modul general, dar şi despre istoria recentă a românilor şi a întregii lumi legată de fenomenul Facebook.
Cartea dumneavoastră a fost lansată cu deosebit succes la Cluj-Napoca (2015), deja o cunoaştem, şi ceea ce mi s-a părut extraordinar astăzi este faptul că aţi punctat iluzia în care trăim astăzi, la începutul secolului al XXI-lea.
Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre această ILUZIE, deoarece noi, cei din Europa de Est, am plecat de la iluzia comunismului, iar cei din occident au plecat de la iluzia îmbogăţirii în Europa Occidentală sau în S.U.A.
şi ne-am întâlnit cu toţii undeva la jumătate
cu ILUZIA Facebook-ului.

Vasile Sebastian Dâncu: Este un complex iluzionar ca să spun aşa, un complex de iluzii pe care îl trăim acum.
Există o iluzie a reconstrucţiei unei noi socialităţi, a unei noi sociabilităţi, a unei societăţi pornind de la Facebook, de la reţelele virtuale, o iluzie a posibilităţii de a construi o lume 100% democratică
şi în care cetăţenii au ceea ce putem numi, comparând oarecum cu “perioada democratică grecească - antică”,
adică cetăţenii au o democraţie directă,
adică ei cred că pot reacţiona direct asupra politicii.
Sigur, după părerea mea
această utopie socială este o utopie ca toate utopiile, cu o mare doză de înşelătorie, are o mare doză de emoţie în ea.
De fapt, ceea ce fundamentează acum noua iluzie este tocmai o partajare a unor emoţii puternice.
Trăim programe mai degrabă emoţionale, ne adunăm în jurul unor emoţii atunci când construim acte sociale, să spunem când votăm, când ne gândim la ce se va întâmpla în viitor, chiar viitorul copiilor îl proiectăm emoţional.Virgiliu Hodorogea:
Credeţi că în timpul alegerilor avem întotdeauna parte de o ILUZIE mai mare asupra unei schimbări a vieţii noastre în funcţie de opţiunile noastre, ale alegătorilor, ale societăţii în general, a societăţii de pe Facebook?
Vasile Sebastian Dâncu:
Eu cred că distanţa dintre centrele de putere şi oameni se va micşora foarte mult şi deja s-a micşorat foarte mult.
Am senzaţia că oamenii vor putea acţiona tot mai mult asupra socialului, asupra deciziei politice.
Cred că noua democraţie va fi o democraţie mult mai participativă în care oamenii vor putea să-şi construiască propriul oraş, să facă chiar planuri de urbanism general pe care şi-l doresc în zona lor.
Posibilitatea interacţiunii prin internet oferă posibilitatea naşterii unor grupuri de reflecţie, a adunării cunoştinţelor, a participării prin biblioteci virtuale la o cunoaştere comună, la un creier comun ca să spunem aşa.
Cred că viitorul, fără să fie o utopie, va fi mult mai în mâinile noastre decât a fost până acum.


Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc foarte mult domnule profesor şi vă aşteptăm în continuare şi cu următoarele volume, o continuare poate a istoriei sociale a poporului român şi a societăţii româneşti actuale în general, de la Facebook poate mergem chiar mai departe.
Să vedem spre ce anume.
Vasile Sebastian Dâncu:
Cu mare drag.