RAŢIUNEA MAI PRESUS DE EMOŢII
www.edituraparalela45.ro
RAŢIUNEA
MAI PRESUS
DE EMOŢII
Autori: Christine Padesky
şi Dennis Greenberger
Editura Paralela 45
Interviu cu Aurelia Ciobanu
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Gaudeamus 2011
Virgiliu Hodorogea: Ne aflăm la standul editurii Paralela 45 unde stăm de vorbă cu domnişoara Aurelia Ciobanu, traducătorul unui volum din seria “Cărţi practice” cu titlul “RAŢIUNEA MAI PRESUS DE EMOŢII” al cărui autori sunt doi americani, Christine Padesky şi Dennis Greenberger. Ce puteţi să ne spuneţi despre cum au ajuns cei doi autori, psihologi şi terapeuţi, să considere că o astfel de carte este deosebit de utilă publicului larg?
Aurelia Ciobanu: Cei doi autori ai cărţii “RAŢIUNEA MAI PRESUS DE EMOŢII”, cu titlul original
“Mind over Mood”, sunt la originile lor doi terapeuţi care, din practica lor de zi cu zi cu pacienţii suferinzi de tot felul de boli cum ar fi atacul de panică, probleme cu digestia, fobii, insomnii, au ajuns la concluzia că trebuie să scrie un manual, un ghid, o carte practică şi de aceea această carte face parte din colecţia “Cărţi practice” - care să ajute oamenii în viaţa de zi cu zi, oamenii simpli, pentru ca publicul larg să înţeleagă mai bine cum terapia cognitiv comportamentală poate interveni în viaţa noastră de zi cu zi, să ne ajute să ne depăşim problemele care pe noi ne afectează în acest secol al vitezei, să ne simţim mai bine în pielea noastră, să avem încredere că oameni pregătiţi, specializaţi, deoarece psihologii şiterapeuţii ne vor numai binele.
Trebuie să înţelegem că acele tehnici pe care ei ni le propun nu ne pot face decât bine. În această carte vom găsi descrise foarte multe tehnici de tratament.
Avem şi cazuri de la care cei doi psihologi au plecat în explicarea tehnicii cognitiv comportamentale, terapiei, şi vom întâlni descrise cazuri de fobie, de depresie, vom întâlni cazuri de persoane care au suferit abuzuri în copilărie şi suferă de traume şi cum, practic, terapia cognitiv comportamentală însoţită de exemple practice, de mementouri, de fişe de lucru i-a ajutat pe aceşti oameni să-şi depăşească problemele şi să-şi trăiască viaţa la modul cel mai normal posibil.
Virgiliu Hodorogea: Uitându-mă la cuprins şi la primul capitol, văd o descriere referitoare la propriile noastre probleme, în general. Consideraţi că primul pas este să ne înţelegem pe noi, după care, dându-ne singuri seama dacă există sau nu anumite probleme, să ajungem să consultăm un specialist cu care să stăm de vorbă?
Aurelia Ciobanu: Sigur, întrebarea dumneavoastră este îndreptăţită şi tot ce pot să vă spun este că... această carte poate fi citită din ambele sensuri... atât ca şi persoană care vrea să se cunoască pe sine cât şi ca urmare a recomandării unui terapeut.
Oricine o poate cumpăra şi o poate folosi acasă, poate reflecta asupra propriilor probleme şi apoi această carte este structurată ca un ghid, ajutându-te să-ţi identifici singur anumite probleme, să reflectezi la ele şi mai apoi, uşor, uşor, să le rezolvi!
Există anumite indicaţii în capitole care îţi spun dacă suferi de respectiva problemă şi simţi că ai putea să aprofundezi tot ceea ce presupune terapia, de unul singur, uite, mergi la următorul capitol şi acolo îţi oferim fişă de lucru, îţi oferim sugestii care te pot ajuta să depăşeşti singur aceste probleme, iar dacă simţi că situaţia te depăşeşte şi nu poţi să faci faţă, îţi recomandăm să mergi la un psiholog care te va ajuta să reflectezi asupra problemelor şi să foloseşti această carte aşa cum trebuie.
Virgiliu Hodorogea: Am văut, am citit undeva, spre finalul cărţii, în capitolul 10 despre înţelegerea depresiei, la capitolul 11 despre înţelegerea anxietăţii, după ce ne trece puţin prin înţelegerea gândurilor automate, prin identificare şi autoevaluare, iar spre final acest ghid ne ajută să înţelegem problemele care pot apărea în viaţa noastră personală sau a celor din jurul nostru.
Aurelia Ciobanu: Exact. V-aţi putea întreba de ce autorii s-au oprit în mod deosebit asupra unor probleme precum - ruşinea, vinovăţia, depresia, fobiile - pentru că sunt probleme comune pe care le întâlnim în această perioadă pe care o traversează lumea. Şi atunci, noi trebuie să venim în întâmpinarea nevoilor individului. Noi ne confrutăm cu aceste probleme şi trebuie să învăţăm să citim despre ele, să le cunoaştem, ca mai apoi să ştim care este cea mai bună soluţie pe care o putem lua pentru noi înşine pentru ca să putem merge mai departe.
Virgiliu Hodorogea: Din principalele fobii pe care le-aţi întâlnit în practica dumneavoastră, care ar fi acestea?
Aurelia Ciobanu: Oamenii au frica de a zbura cu avionul şi oamenii chiar se confruntă cu anumite atacuri de panică şi au senzaţia că pot suferi chiar un atac de cord numai la simpla idee de a se urca în avion şi de a decola. Apoi, mai este frica de lift, frica de apă.
Sunt persoane care pur şi simplu nu pot învăţa să înoate deoarece le este foarte frică de apă.
Frica de păienjeni, de spaţii închise şi tot felul de frici de genul acesta. Acestea sunt fobiile...
de fapt, sunt frici nejustificate!!!
Virgiliu Hodorogea: Parafrazând titlul altei cărţi care s-a lansat cu câteva ore mai devreme, o carte scrisă de unul dintre directorii BNR care se intitulează
“Biletul de ieşire din criză”..., un posibil Bilet de Ieşire din Depresie... ar putea să fie şi această carte practică,... “RAŢIUNEA MAI PRESUS DE EMOŢII”?
Aurelia Ciobanu: Da. Cartea este un prim pas!
Este un instrument care acum este la îndemâna tuturor.
www.edituraparalela45.ro
|