www.semneartemis.ro

DUPĂ 20 DE ANI
1989 - an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională

Autor: Preşedintele Ion Iliescu
Editura Semne

Interviu cu Preşedintele Ion Iliescu
realizat de Virgiliu Hodorogea
la târgul de carte Bookfest 2010
Câteva cuvinte pentru cei care au participat în acele zile la revoluţie.
Preşedintele Ion Iliescu: Vă felicit în primul rând şi vă doresc să aveţi satisfacţie din ceea ce va urma, pentru că sunt şi momente de insatisfacţie. Dar eu sper ca societatea românească să-şi găsească fibra sănătoasă necesară pentru a elimina fenomenele marginale care apar ca factori perturbatori ai vieţii, ai climatului firesc, natural în care să meargă, şi fiecare se pretează la diversiuni acum, când ne preocupă alte probleme mai serioase de viaţă, iar ei fac jocul nu ştiu cui.

În continuare ce credeţi că ar fi cel mai bine ca şi direcţie pentru următoarele şase luni, după părerea Dumneavoastră?
Preşedintele Ion Iliescu:
În primul rând oamenii responsabili să-şi asume acţiunile necesare la nivelul de stat şi anume de guvernare, pentru a echilibra viaţa economică şi viaţa socială. Sigur, sunt probleme grele nu numai pentru noi ci şi pentru alţii, dar măsurile anticriză nu pot fi concepute ca măsuri antisociale care să lovească în marea majoritate a celor care şi aşa o duc greu. Acesta este defectul fundamantal al gândirii guvernanţilor din ziua de azi.

Consideraţi că este momentul unor parteneriate noi?
Preşedintele Ion Iliescu:
Acestea vor urma, schimbarea de direcţie generală. Din păcate este o majoritate şi este o regulă a democraţiei parlamentare care impune o anumită culoare politică a guvernării. Ei trebuie să găsească soluţiile care să le asigure o linie de plutire, alminteri eu cred că societatea va trage învăţămintele necesare şi alegătorii români, pentru ca întreaga societate să se îndrepte pe o linie sănătoasă şi benefică celor mulţi.

Va trebui să analizăm mai bine?
Preşedintele Ion Iliescu: Cred că vor trage învăţăminte alegătorii din toate aceste experienţe şi o să reintrăm în matca unei evoluţii fireşti şi normale.
Cum vă numiţi?

Virgiliu Hodorogea, vă mulţumesc pentru interviu.


www.semneartemis.ro