Lansarea volumului

MARGARETA
Portretul Principesei Moştenitoare




Interviu cu Sandra Gătejeanu Gheorghe
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Gaudeamus 2013


“Familia Regală este responsabilizată de această popularitate şi de apropierea românilor” Sandra Gătejeanu Gheorghe



Virgiliu Hodorogea: Suntem la standul editurii Curtea Veche cu doamna Sandra Gătejeanu Gheorghe care este şeful de protocol al Casei Regale din România, cu o activitate foarte densă în ultimii 5 ani desfăşurată pentru Casa Regală şi pentru alte case regale din Europa. Care este imaginea Casei Regale din România între casele regale europene în acest moment după părerea dumneavoastră?
Sandra Gătejeanu Gheorghe: Eu cred că România ocupă un loc special pentru că nu cred că există în Europa sau în întreaga lume altă monarhie care să se bucure de o asemenea popularitate.
Deşi monarhia nu este în funcţiune, nu există un rol constituţional pentru Famila Regală, în România monarhia se bucură de o foarte mare popularitate.
Atât Majestăţile Lor cât şi Alteţele Lor Regale sunt foarte prezente în viaţa românilor prin diversele activităţi pe care le desfăşoară, fie că este vorba despre Fundaţia Principesei Margareta, fie că este vorba despre activităţile de reprezentare în folosul României, şi cred că ocupăm un loc special.
Nu cred că există nicio altă Casă Regală europeană cu care să ne putem asemăna la acest moment
.

Virgiliu Hodorogea:
România este una din puţinele ţări la care Regele apare alături de Primul Ministru, deşi avem ca formă constituţională Republica în România, şi acest lucru spune foarte multe despre apropierea Casei Regale de instituţiile statului pe de o parte, dar şi apropierea Preşedinţiei şi a Guvernului faţă de Casa Regală a României. Cum comentaţi acest lucru?
Sandra Gătejeanu Gheorghe: Este vorba doar de o listă de invitaţi la Dejunul Oficial, pentru că la acest lucru cred că vă referiţi, oferit de Regele Mihai cu ocazia aniversării a 92 de ani şi a zilei numelui. La evenimentul respectiv a fost prezent, aşa cum spuneaţi, şi Primul Ministru şi alţi membrii ai Cabinetului, dar şi foşti miniştrii, foşti şefi de stat din România dar şi oficialităţi din Republica Moldova.



Virgiliu Hodorogea:
Astăzi, la târgul de carte Gaudeamus, a fost un public foarte numeros prezent ca să o vadă, să o cunoască personal şi să obţină autograful de la Principesa Margareta, un lucru îmbucurător deoarece înseamnă că, Casa Regală din România se bucură de o deosebită admiraţie în rândul cetăţenilor din România. Cum resimte Casa Regală această apropiere a publicului atât la Gaudeamus cât şi la toate evenimentele la care este prezentă Casa Regală?
Sandra Gătejeanu Gheorghe: Se simte la fel la toate evenimentele pentru că fie că vorbim despre jubileul Regelui, sau spre exemplu săptămâna trecută am avut la Palatul Regal “Ziua porţilor deschise”, eveniment la care au participat peste 5.000 de oameni

fără nicio invitaţie transmisă de către noi, deci pur şi simplu oamenii au dorit să vină să-l vadă pe Rege.
La fel s-a întâmplat şi aici, la Gaudeamus, unde foarte mulţi cititori au dorit să cumpere volumul dedicat Principesei Moştenitoare şi s-o cunoască pe Alteţa Sa Regală.
Evident că Familia Regală este responsabilizată de această popularitate şi de apropierea românilor.


Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc foarte mult pentru acest interviu.



www.curteaveche.ro