Suveranii României.
Monarhia, o soluţie?

Interviu cu Profesorul Lucian Boia
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Gaudeamus 2014

“Deci, nu e în fond o deosebire esenţială în Europa occidentală, între republici şi monarhii, între Franţa şi Marea Britanie, să spunem în asemenea măsură în care să spunem că una e mai bună decât cealaltă.” Lucian Boia





Virgiliu Hodorogea: Suntem la Gaudeamus 2014 cu domnul Lucian Boia, cel mai cunoscut istoric putem spune în clipa de faţă în România, care tocmai şi-a lansat o nouă carte „Suveranii României. Monarhia, o soluţie?”.
Domnule profesor suntem tot într-un moment istoric, la doar câteva zile după alegeri în România şi avem un conducător de etnie germană, asemănător cum am avut în 1866, un Rege German.
Puteţi face un comentariu peste 150 de ani legat de acel eveniment 1866 vis-a-vis de anul 2014, vă rog?

Profesorul Lucian Boia:
Bine, mai întâi trebuie să precizăm că domnul Klaus Iohannis nu este aşa pur şi simplu cineva de origine germană.
Saşii s-au stabilit pe teritoriul României în urmă cu vreo 800 de ani, deci într-un sens, în sensul naţiunii române, este la fel de român ca oricare dintre noi. Aşa că nu mi se pare convenabil să vorbim la nesfârşit despre el ca fiind cineva venit de nu ştiu unde.
Nu e venit de nu ştiu unde, este de aici din România şi este la fel, păstrându-şi desigur specificul originii, de îndreptăţit ca oricare român să se manifeste în numele naţiunii române.
Altminteri, o comparaţie este greu de făcut la distanţă de un secol şi jumătate fiindcă istoria e diferită, istoria nu se repetă, mereu este altă istorie, însă ceea se poate spune este că trăim într-adevăr un moment interesant când românii pare-se că au devenit conştienţi, mulţi dintre ei în orice caz, de necesitatea unei schimbări, de necesitatea de a face o Românie mai bună, cum să spun, o Românie mai ordonată, o Românie bazată pe instituţii, pe reguli, unde să domnească spiritul civic.
Este un început. Sunt mulţi paşi de făcut până să atingem un asemenea obiectiv, dar dacă am început să mergem pe acest drum este foarte bine.


Virgiliu Hodorogea:
În cartea dumneavoastră începeţi cu un prim şi al doilea capitol în care explicaţi românilor cum a încercat comunismul să şteargă amprenta regală în România. Acestea sunt primele două capitole ale cărţii dumneavostră, dacă puteţi face un scurt comentariu pentru aceste două capitole?
Profesorul Lucian Boia:
Da, comunismul a răvăşit societatea românească, a doborât în bună măsură vechea elită, a ridicat oameni noi care aveau o cultură cu totul precară sau nu o aveau deloc şi în felul acesta a putut să procedeze cu relativ succes, chiar destul de mare succes, la spălarea creierelor sau la implantarea în mintea oamenilor a unor idei, a unor puncte de vedere care rupeau complet cu tradiţia romanescă.

Virgiliu Hodorogea:
Volumul dumneavostră, lansat astăzi la Gaudeamus 2014, se încheie cu un capitol care oarecum pune o întrebare şi anume dacă poate fi o soluţie din nou revenirea la Monarhie în România. Cum puteţi comenta acest lucru acum, în 2014?
Profesorul Lucian Boia:
Este o întrebare la care fiecare răspunde în felul lui, iar răspunsul pe care l-am dat eu e puţin în afara acestei întrebări.
Republică sau Monarhie, ambele sunt în fond la fel de îndreptăţite în măsură în care avem de-a face cu un stat bazat pe criterii democratice, pe instituţii ferme şi respectate.
Deci, nu e în fond o deosebire esenţială în Europa occidentală, între republici şi monarhii, între Franţa şi Marea Britanie, să spunem în asemenea măsură în care să spunem că una e mai bună decât cealaltă. Problema pentru noi nu e atât alegerea între Republică şi Monarhie, cât construirea unei Românii care să scape de deficienţele pe care le ştim prea bine.


Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumim domnule profesor şi vă aşteptăm în continuare cu volume la fel de reuşite, volume istorice, care au încântat publicul, dar care în acelaşi timp pe cei tineri îi învaţă foarte multe despre istoria nescrisă în manualele de şcoală din România.
Profesorul Lucian Boia:
Vă mulţumesc şi eu.