Interviu cu Profesorul Lucian Boia
Virgiliu Hodorogea: Domnule Lucian Boia vă mulţumesc foarte mult pentru interviul acordat atât la târgul de carte Gaudeamus 2012 cât şi pentru cel de la Gala Bun de Tipar 2013, unde cartea dumneavoastră "De ce este România altfel?" a obţinut premiul Bestseller pentru cea mai vândută carte din România în anul 2012.
Acum aţi revenit la Bookfest cu o nouă carte,
"Sfârşitul occidentului?" despre care astăzi cu ocazia lansării aţi vorbit câteva cuvinte şi unde ne-aţi spus că poate ne aşteaptă “o copiere a occidentului” de către Asia sau poate vom ajunge noi să copiem anumite elemente din Asia, mai exact din China.
În câteva cuvinte dacă puteţi să sintetizaţi şi pentru cititorii revistei "Revista Presei de Carte".

Lucian Boia: Nu este propriu-zis o carte despre viitor fiindcă adevărul este că nu ştim cum va arăta viitorul...
Eu mă refer doar la unele tendinţe care se manifestă astăzi şi care merg într-o direcţie anume, este vorba de accelerarea istoriei,.. este vorba de procesul de globalizare...
şi despre celelalte civilizaţii care se apropie de occident... dar mai au drumuri de făcut până să ajungă la nivelul occidentului, deci pur şi simplu este mai curând o discuţie asupra zilei de astăzi şi asupra principalelor tendinţe de astăzi decât o privire propriu-zisă spre viitor.


Virgiliu Hodorogea: Este o accelerare a istoriei în primul rând?
Lucian Boia: Accelerarea istoriei este evidentă şi chiar o accelerare care poate să ducă la o ruptură în raport cu propriul trecut, chiar dacă vorbim numai despre occident, şi în acelaşi timp procesul de egalizare care se petrece în celelalte civilizaţii care se apropie, imitând occidentul şi dezvoltându-se mai repede decât merge acum occidentul, apropiindu-se astfel de nivelul occidentului.

Virgiliu Hodorogea: În primul rând datorită globalizării?
Lucian Boia: Sigur!

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult domnule profesor şi vă aşteptăm şi la târgul de carte Gaudeamus 2013.
Lucian Boia: Şi eu vă mulţumesc.
Link: - Interviu de la Gala Bun de Tipar 2013
despre Bestseller "De ce este România altfel?"

Marele Premiu - Bestseller 2013
Interviu cu Lucian Boia