LUMEA 2013
ENCICLOPEDIE POLITICĂ ŞI MILITARĂ
Coordonator: Dr. Teodor Frunzeti

“În prima parte a cărţii sunt analizate fenomenele caracteristice, iar în partea a doua sunt analizate acele zone fierbinţi ale globului care au produs convulsii, care au stimulat sau, dimpotrivă, au inhibat starea de securitate la nivel regional şi la nivel global.” Dr. Teodor Frunzeti





Dr. Teodor Frunzeti:
În primul rând vă mulţumesc tuturor că sunteţi aici, alături de noi, şi vreau să vă spun că aceasta nu este o lansare şi este o lansare cu repetiţie, fiindcă noi publicăm după cum vedeţi această colecţie încă din 2005 şi am considerat că este bine să alegem acele evenimente care au semnificaţie din punct de vedere al evoluţiei mediului de securitate.

Cartea nu este o rescriere, nu este o ediţie adăugită şi îmbunătăţită a volumelor anterioare.
Noi facem din 2 în 2 ani o radiografie a principalelor evenimente care caracterizează mediul internaţional de securitate,
şi aceasta este singura carte de tipul acesta care apare în România, deci este un unicat din punct de vedere al conceptului, este o carte concept.
Ea este rodul muncii unui colectiv de specialişti, nu este o carte scrisă în stil jurnalistic fiindcă am fi putut să-i spunem spre exemplu “Cutremur în lume” sau “Ce a zguduit globul în 2013?”. Nu.

Cartea este o analiză ştiinţifică, în special în domeniul relaţiilor internaţionale şi al studiilor de securitate şi este construită pe două segmente.
În prima parte a cărţii sunt analizate fenomenele caracteristice, iar în partea a doua sunt analizate acele zone fierbinţi ale globului care au produs convulsii, care au stimulat sau, dimpotrivă, au inhibat starea de securitate la nivel regional şi la nivel global.
Cartea apare sub egida Secţiei de Ştiinţă Militară al cărei preşedinte am onoarea să fiu şi sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi aşa, după cum vedeţi, toate ediţiile fac parte din aceeaşi colecţie.
Noi o să continuăm s-o edităm pe mai departe în anii fără soţ şi vreau să vă spun că două dintre ediţiile anterioare au fost ediţia din 2005, apoi ediţia din 2009 care a primit premiul “Mareşal Constantin Prezan” al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, iar ediţia din 2011 a primit premiul de excelenţă al Ministerului Apărării Naţionale. Ambele au fost acordate pe o bază competiţională, fiind multe cărţi analizate de către cei care le-au apreciat.
Iată că avem, deci, nişte premise, să spun, stimulative, iar după cum vedeţi şi pe coperta cărţii am încercat să arătăm celor care sunt interesaţi, încă de la primul contact vizual cu cartea, câteva dintre principalele evenimentele care sunt abordate şi analizate în carte, adică criza din Mali, criza nucleară pe care a provocat-o Coreea de Nord sau evenimentele din Siria, fiindcă acestea sunt cele 3 fotografii de pe coperta 1, iar pe coperta 4 aveţi o evaluare generală a lucrării.
Eu nu pot decât să vă invit să lecturaţi această carte. Deocamdată nu o avem şi în format electronic, dar când o să reuşim acest lucru o s-o puteţi găsi şi în format electronic şi vreau să mulţumesc şi editurii Rao, care este una dintre cele mai serioase şi mai solide edituri din România în momentul de faţă, pentru profesionalismul cu care a abordat această lucrare, pentru modul în care a cooperat pe parcursul editării sale şi pentru faptul că ne-a dat posibilitatea să ne manifestăm ştiinţific în acest fel.
Ediţiile anterioare au fost realizate în altă casă editorială căreia, de asemenea, îi mulţumesc, dar am considerat că pentru a avea o penetrare mai largă atât în mediul de specialitate cât şi pentru toţi cei interesaţi de aceste problematici ale mediului de securitate să începem o colaborare sper eu de lungă durată cu editura Rao.
Vă mulţumesc tuturor.