www.humanitas.ro

REPERE INTELECTUALE
ALE DREPTEI ROMÂNEŞTI

Autor: Cristian Pătrăşconiu
Editura HUMANITAS


Interviu cu Valeriu Stoica

realizat de Virgiliu Hodorogea
Gaudeamus 2010


Virgiliu Hodorogea: Stăm de vorbă cu domnul Valeriu Stoica cu ocazia târgului Gaudeamus 2010, la standul editurii Humanitas, după lansarea volumului“Repere intelectuale ale dreptei româneşti” al jurnalistului Cristian Pătrăşconiu, astăzi, exact la un an de când s-a lansat volumul “Istorie Recentă 100%” al domnului Robert Turcescu împreună cu dumneavoastră. Am avut plăcerea să auzim astăzi, atât de la Dumneavoastră cât şi de la domnul Andrei Cornea, că într-adevăr în politica românească se înregistrează o trecere foarte rapidă de la stânga la dreapta politicii cât şi invers. Cum puteţi comenta acest lucru în câteva cuvinte?
Valeriu Stoica: Cred că timp de 20 de ani în România nici stânga şi nici dreapta n-au fost bine conturate. Pentru că nici într-o parte şi nici într-alta nu am avut înţelepciunea să identificăm reperele intelectuale. Din fericire, dreapta beneficiază de adevărate repere intelectuale pe care dacă şi le revendică, dacă le recunoaşte şi le pune în evidenţă va reuşi să-şi câştige coerenţa doctrinară de care are nevoie. Cartea aceasta este o carte cu interviuri realizate cu 10 personalităţi importante ale României de astăzi. Noi le-am numit “Repere intelectuale ale dreptei româneşti”. Nu înseamnă că ei însuşi se consideră de dreapta, important este ca dreapta din România să se identifice în valorile şi principiile pe care aceste personalităţi le promovează. Abia atunci dreapta va avea forţă, va avea soliditate şi va reuşi să construiască pe o bază solidă.

Virgiliu Hodorogea: Credeţi că această problemă apare şi datorită globalizării foarte accentuate în clipa de faţă, când foarte mult contează factorul economic? Mai exact, felul în care sunt direcţionate investiţiile?
Valeriu Stoica: Eu aş zice că este invers. Tocmai factorul economic este unul dintre cele mai importante elemente de catalizare în procesul acesta de identificare politică stânga-dreapta. Pentru că în funcţie de elementul economic se definesc în primul rând stânga şi dreapta. Economia este tratată în mod diferit de pe o poziţie de dreapta şi de pe o poziţie de stânga. Diferenţierile, identificările se fac între altele, aş zice în primul rând, în funcţie de politicile economice.

Virgiliu Hodorogea: Am constatat în ultimii ani mai ales când au început să sosească aceste investiţii ale Băncii Mondiale, ale F.M.I., că foarte mult s-a comentat şi s-a discutat faptul că aceste investiţii au plecat pe direcţii oarecum ale partidelor aflate la conducere, în momentul respectiv.
Valeriu Stoica: Aici este o mare diferenţă între stânga şi dreapta. În timp ce dreapta consideră că resursele economice trebuie să fie folosite pentru dezvoltare, pentru a crea cadrul necesar celor care doresc să producă prin munca lor o valoare adăugată, în timp ce stânga, dimpotrivă, consideră că tot ce se primeşte trebuie folosit numai pentru consum, numai pentru pensii şi salarii, numai pentru a câştiga un suport electoral. Dreapta are o cu totul altă viziune, dreapta crede că trebuie să creăm un cadru economic în care oamenii să producă bogăţia.


www.humanitas.ro