Fascinaţia trecerii munţilor
Transfăgărăşanul
“Simbolistica trecerii munţilor, care înseamnă dincolo de trecerea fizică a munţilor inclusiv prin construcţia unei şosele sau printr-un act de turism, înseamnă şi o aspiraţie”

Interviu cu Diplomat Sorin Ducaru
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea




Virgiliu Hodorogea: Suntem cu domnul Sorin Ducaru, imediat după lansarea cărţii "Fascinaţia trecerii munţilor", despre Transfăgărăşan, care este o carte de familie am putea s-o numim pentru că tatăl dumneavoastră a construit această şosea, iar dumneavoastră l-aţi ajutat să scrie despre ea.
Am să vă rog în câteva cuvinte să sintetizaţi ce înseamnă această şosea Transfăgărăşanul pentru România ca imagine în lume, deoarece ea este cunoscută ca fiind cea mai spectaculoasă şosea la altitudine, fiind construită în condiţii foarte grele.
Chiar şi în anul 1970, România nu avea utilajele necesare pentru a construi o autstradă deosebită în munţi şi atunci s-a recurs la această şosea făcută cu forţe proprii, Transfăgărăşanul.
Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte domnule Ambasador.

Diplomat Sorin Ducaru: Vă mulţumesc frumos. În primul rând aş spune că autorul cărţii şi, mai mult, autorul construcţiei împreună cu atâtea mii şi mii de oameni este tatăl meu.
Eu sunt prefaţatorul, poate inspiratorul cărţii, aşa cum aţi spus, şi cel care cumva a dat un pic de energie şi a subliniat exact această simbolistică pe care o menţionaţi, a acestui drum pentru români şi pentru restul lumii, Transfăgărăşanul reprezentând o adevărată emblemă a României. Eu cred că este una dintre cele mai interesante cărţi de vizită a României.

Dacă vă aduceţi aminte, BBC a avut o emisiune chiar Top Gear, care se află postată şi pe YouTube, în care personajul principal după ce face turul serpentinelor spune despre Transfăgărăşan că este cea mai grozavă şosea din lume şi mulţumeşte României pentru această experienţă.
Eu cred că este încă o dată unul dintre acele simboluri care ar trebui să ne inspire pe noi şi să inspire şi noile generaţii. Noi avem nevoie de surse de inspiraţie, de simboluri. În acest spirit, dacă vreţi, am stimulat producerea acestei cărţi, scrierea acestei cărţi.
Dacă veţi sugera şi acest titlu, Simbolistica trecerii munţilor, care înseamnă dincolo de trecerea fizică a munţilor inclusiv prin construcţia unei şosele sau printr-un act de turism şi o aspiraţie.
Avem nevoie de aspiraţie, avem nevoie de simboluri şi avem nevoie de inspiraţie.


Virgiliu Hodorogea: Deci, în primul rând avem nevoie de Transfăgărăşan ca o putere a simbolului pentru a construi cât mai mult în continuare, pentru a păstra această ţără, această societate a noastră, care acum este atât de greu încercată mai ales din punct de vedere economic.
Diplomat Sorin Ducaru: Transfăgărăşanul este un simbol şi are mai multe valenţe decât cea de simbol, de şosea turistică. Are o valenţă strategică şi a fost şi conceput în acest sens pe vremuri.
Sigur, poate că în ziua de astăzi, când totul se mişcă prin aer, valenţa aceasta este depăşită, dar are şi o valenţă a acestei dorinţe permanente de unire între părţile României, de a fi legate între ele prin şosele, prin gânduri, prin limbă, deci înseamnă încă un simbol care trebuie să ne lege pe noi toţi românii, iar Transfăgărăşanul este încă un fel de simbol al unităţii noastre naţionale.

Virgiliu Hodorogea: Cum vedeţi simbolul actual al legării României de autostrăzile Europei?
Diplomat Sorin Ducaru: Eu vă mulţumesc pentru această legătură şi o găsesc foarte inspirată pentru că de la simbolul nostru naţional, pe baza lui trebuie să ne ambiţionăm să creăm această conectivitate în spiritul idenţităţii europene pe care ne-o afirmăm pe plan economic, politic, istoric, ş.a.m.d.
Deci, sunt de acord cu ideea acestei inspiraţii pentru această conectivitate cu reţeaua de autostrăzi europene.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu.
Diplomat Sorin Ducaru: Cu mare plăcere.













www.raobooks.com