JURNAL DIN VIITOR
Autor: Mihai Găinuşă
Editura Nemira

Interviu cu Mihai Găinuşă
realizat de Virgiliu Hodorogea

cu ocazia lansării volumului JURNAL DIN VIITOR în cadrul târgului de carte Gaudeamus 2011
Ne aflăm la standul Nemira cu domnul Mihai Găinuşă pentru lansarea volumului “Jurnal din viitor”. Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre acest volum care înţeleg că este cea de-a 6-a carte pe care o prezentaţi publicului larg.
Este cea de-a 6-a carte, dar prima la editura Nemira. Pentru mine, această carte a fost ca un omagiu adus marelui scriitor Stephen King. Am şi o povestire care să zicem că seamnă cu stilul lui Stephen King. Nu este o carte de umor, este o carte serioasă, este o carte, să zicem, filozofică sau de sentimente, mai degrabă.

Să ne gândim puţin cum va fi în viitor?
Nu. Să va spun. Povestirea care dă titlul acestei cărţi “Jurnal din viitor”, are ca protagonist un individ care în podul casei bunicilor lui găseşte cutia lui cu jurnalele din tinereţe. Pe fundul cutiei găseşte un jurnal care prezintă viaţa lui din următorii 5 ani. Aceasta este ideea acestei povestiri. Rămâne ca cititorul să vadă dacă viaţa acestuia se va desfăşura aşa cum scrie în jurnal. Este un fel de ficţiune, nu neapărat S.F. Toată cartea este o ficţiune. Toate cele 8 povestiri sunt întâmplări care se petrec în alte ţări, nu în România.

Încercăm să fugim puţin de realitatea cruntă?
Da. Încercăm să fugim mai mult, dacă se poate, de această realitate.

Atunci ne ducem puţin în ficţiune? Ne mai întoarcem puţin în gânduri...
Da. Puţin în gânduri şi încercăm să ni le punem în ordine sub formă de carte.

Dacă ar fi un gând la care să vă întoarceţi acum în trecut şi un alt gând la care să vă duceţi în viitor, care ar fi cele două variante?
Un gând în trecut...Nu ştiu. Dacă ar fi un gând în trecut, probabil ar fi gândul că aş face acelaş lucru de fiecare dată când m-aş întoarce, iar în viitor...viitorul este bine să nu-l cunoşti. Gândul pentru viitor ar fi bine să-l ai doar pentru copiii tăi, pentru cei cărora le vrei binele. Pentru mine poate este prea târziu ca să mă mai gândesc la un viitor.

Deci este bine să păstrăm şi nostalgia trecutului, dar şi suspansul pentru viitor.
Exact.www.nemira.com