Lansarea campaniei

“Iaşi capitală culturală Europeană în 2021!”
Interviu cu Ion Caramitru
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Bookfest 2014

“Cea mai bună notă o dă tradiţia şi unicitatea oraşului Iaşi. Este unul din argumentele pe care l-am putut folosi atunci, atrăgând atenţia lumii asupra frumuseţii şi originalităţii acestui oraş”. Ion Caramitru




Virgiliu Hodorogea: Domnule Ministru Ion Caramitru, vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi pentru cultura română şi pentru Iaşi, capitală culturală Europeană! Vă mulţumesc în primul rând, deoarece am fost şi eu acum două săptămâni la Iaşi şi aveţi perfectă dreptate, pentru cei care nu au vizitat Iaşul în ultimul timp este o schimbare radicală şi, mai mult decât atât, aş vrea să fiţi de acord şi dumneavoastră că Iaşul este cel care a renunţat să fie capitala României la Unirea din 1859 şi a rămas o capitală de suflet şi o capitală a spiritualităţii Româneşti. Vă rog, căteva cuvinte!
Ion Caramitru: Am vrut să spun în rostirea mea de adineauri şi faptul că Iaşul este fără doar şi poate capitala de spirit a României şi rămâne ca atare pentru că ceea ce s-a întâmplat în Ţara Românească şi în Transilvania a fost până la un punct departe de idealul Românesc, ceea ce s-a păstrat în Moldova şi în capitala ei la Iaşi a fost profund românesc.
Este zona care rămâne în continuare leagănul culturii şi originilor marii culturi Româneşti pornind de la Eminescu, Creangă, Enescu, Luchian şi alte figuri de prim rang ale culturii româneşti. Şi nu în ultimul rând, cum spuneam, concentrarea de vestigii istorice de prim rang înmănuncheate, fie că e vorba de clădiri laice sau religioase, este fără egal. Cred că are toate datele ca cei care vor merge să viziteze capitala culturală Europeană Iaşi să plece de acolo încântaţi şi să dorească să se mai întoarcă.


Virgiliu Hodorogea: O să vă spun ceva inedit. Iaşul, în aceste zile, să ştiţi că este şi o capitală a tiparului românesc. Revista "Revista Presei de Carte" pe care aţi primit-o astăzi de la noi este tiparită digital la Iaşi. Iaşul a ajuns capitala tiparului românesc pentru că acolo se tipăreşte cel mai mult şi cel mai ieftin şi ca un paradox, cartea despre alegerile din România, aceea care cântăreşte şapte kilograme, s-a terminat de tipărit aproximativ acum o lună tot la Iaşi. Deci, avem foarte multe lucruri extraordinare de la Iaşi chiar şi pentru un târg de carte.
Ion Caramitru: Dar avem şi multe altele, activitatea studenţească, activitatea filosofică a Iaşului, aici fiind leagănul filosofiei moderne după părerea mea. Acolo, putem remarca publicul din Iaşi, modul în care oameni există cu această detaşare calmă şi aş zice olimpiană faţă de grijile zilei....... şi multe ale lucruri.

Virgiliu Hodorogea: În cadrul acestui speach pe care la-ţi susţinut astăzi, aţi făcut şi o referire la teatrul din Iaşi. Vă rog, dacă doriţi în două cuvinte să ne spuneţi în ce constă noutatea pentru teatrul din Iaşi.
Ion Caramitru:
În primul rând este vorba despre restaurarea unuia dintre cele mai frumoase, poate cel mai frumos teatru din românia la ora aceasta, pentru că perechea lui a fost bombardată după cum bine ştiţi în 1945 la Bucureşti şi a disparut, fiind vorba de aceiaşi arhitecţi austrieci care l-au făcut.

Virgiliu Hodorogea:
Personal nu am reuşit să văd nici fotografii mai vechi ale Bucureşti-ului cu teatrul vechi din Calea Victoriei, o să încerc acest lucru.
Ion Caramitru: Teatrul din Iaşi doar s-a ruinat cât de cât, s-a învechit şi a putut fi restaurat, iar cel din Bucureşti din păcate nu. Teatrul arată splendid, iar gala Uniter pe care am facut-o acolo a arătat acest teatru şi oraş întregii lumi, pentru că bănuiesc că stiţi gala se transmite în direct pe TVR - Internaţional şi pe Internet.


Virgiliu Hodorogea: Credeţi că această gală Uniter, care a fost transmisă atunci în direct, a fost cea mai bună notă pentru ca Iaşul să fie Capitală Culturală Europeană în 2021?

Ion Caramitru: Cea mai bună notă o dă tradiţia şi unicitatea oraşului Iaşi. Este unul din argumentele pe care l-am putut folosi atunci, atrăgând atenţia lumii asupra frumuseţii şi originalităţii acestui oraş.

Virgiliu Hodorogea: Domnule Ministru, vă mulţumim foarte mult şi abia aşteptăm anul 2021 ca să ne vedem împreună la Iaşi.
Ion Caramitru: Să dea Dumnezeu!