www.raobooks.com
"DE VÂNZARE:

Mariana, 15 ani."

Autor: Iana Matei
Editura Rao

Interviu cu Iana Matei
realizat de Virgiliu Hodorogea
Gaudeamus 2011




Virgiliu Hodorogea: Suntem cu doamna Iana Matei la standul editurii Rao pentru lansarea cărţii “DE VÂNZARE: Mariana, 15 ani.” De fapt, avem o problemă deosebit de gravă în România în clipa de faţă cu fetele tinere, iar mai nou s-ar părea şi cu băieţi foarte tineri. Care credeţi că este problema principală, familia sau societatea?
Iana Matei: Amândouă. Nu pot spune care este pe primul plan. Familia în primul rând pentru că acolo vin pe lume. Sunt familii dezorganizate, marea majoritate, şi lipsa de reacţie a societăţii îi încurajează pe traficanţi să facă din acest business unul foarte lucrativ. Acum se situează pe locul 2 după droguri. Un raport internaţional prezintă 217,8 bilioane euro/an sau 35.000 euro / victimă. Riscul este mic iar venitul este mare. Noi nu reacţionăm nicicum şi atunci acest lucru îi încurajează pe traficanţi.

Virgiliu Hodorogea: Avem nevoie în cazul acesta de o legislaţie modificată?
Iana Matei: Da. Este clar. Noi facem lobby acum pentru creşterea pedepsei pentru traficanţi, dar nu vorbim numai de România, ci vorbim de toată Europa. În Danemarca, spre exemplu, pedeapsa este de 9 ani. La noi este de 12 ani. Eu vreau pedeapsa pe viaţă pentru fiecare victimă traficată. Are 10 victime, 10 pedepse pe viaţă.


Virgiliu Hodorogea: Doriţi o pedeapsă cumulativă, astfel încât să fie eliminat definitiv din societate?
Iana Matei: Categoric. Şi toate veniturile confiscate pentru că în felul acesta a doua generaţie de traficanţi nu se va ridica.


Virgiliu Hodorogea: Consideraţi că până la urmă înăsprirea pedepselor ar fi singura soluţie?
În cazul de faţă, da. Gândiţi-vă că pentru traficul de droguri pedepsele sunt mai mari şi atunci mesajul pe care-l trimitem noi este că “da, este ok să vinzi copii şi femei pentru că scapi uşor, dar să nu vinzi droguri”.


Virgiliu Hodorogea: Din ceea ce aţi constatat dumneavoastră, în primul rând pe această piaţă “neagră şi nenorocită”, între traficul de droguri şi traficul de persoane, practic aceşti traficanţi fără scrupule gândesc că mai bine riscă o pedeapsă mai mică pentru trafic de persoane decât una mai mare pentru trafic de droguri.
Iana Matei: Corect.


Virgiliu Hodorogea: Singura soluţie ar fi o pedeapsă similară pentru cele două infracţiuni.
Iana Matei: Da.


Virgiliu Hodorogea: Ce aţi reuşit la nivel naţional în clipa de faţă cu oficialităţile din România?
Iana Matei: Sunt foarte multe lucruri pe care le-am reuşit, în primul rând că noi am avut prima carte de legislaţie după protocolul de la Palermo, noi am scos legislaţia anti-trafic, România fiind prima ţară cu legislaţie anti-trafic. Dar ne bâlbâim ca de obicei deoarece nu există cooperare între Agenţiile Guvernamentale şi nu există cooperare între Agenţiile Guvernamentale şi societatea civilă. Şi atunci, normal că sistemul se gripează. Dar noi mergem înainte şi acum avem propuneri legislative care vor fi luate în seamă.


Virgiliu Hodorogea: Aţi avut o lansare a acestui volum şi la Palatul Parlamentului unde am înţeles că au venit şi cei de la Senat. Aveţi promisiuni ferme în această direcţie?
Iana Matei: Da.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviu.



www.raobooks.com