Lansarea volumului in 2013: Al Treilea Razboi Mondial


www.raobooks.com
Al Treilea Razboi Mondial (2013)
“Această globalizare ne duce spre o nouă organizare geostrategică globală cu pivotul în Asia.
Acolo se vor desfăşura cele mai importante evenimente în anii care urmează.”

Interviu cu G-ral Alexandru Grumaz

realizat de Virgiliu Hodorogea

Virgiliu Hodorogea: Domnule G-ral Alexandru Grumaz suntem imediat după lansarea volumului dumneavoastră, “Al Treilea Război Mondial”, care nu este o carte despre război ci este mai degrabă o carte, aşa cum ne-aţi spus şi dumneavoastră, care să ne explice care este situaţia geopolitică mondială astăzi şi care ar fi cea mai bună variantă pentru România, variantă pentru care dumneavoastră aveţi un cuvânt important de spus, prin faptul că aţi fost atât la Washington D.C. pentru mulţi ani, cât şi în Asia în ultimii ani şi aţi văzut care este situaţia acolo, o situaţie destul de explozivă care ar putea influenţa foarte mult şi politica europeană.
G-ral Alexandru Grumaz: Ceea ce vă pot confirma la ora actuală şi ceea ce veţi putea găsi şi dumneavoastră în această carte se referă la mecanismele care au generat şi care vor genera conflictele
ce vor veni într-un viitor apropiat.

Eu vreau să vă spun un singur lucru şi anume că în 2025 toate instituţiile internaţionale care au fost construite după cel de-Al Doilea Război Mondial vor arăta altfel.
Lumea se schimbă, lumea se îndreaptă spre un G2
dintre S.U.A.
şi China.
S.U.A. vor rămâne cea mai mare putere militară, China va deveni din ce în ce cea mai puternică economie din lume.

Agenda internaţională se va schimba, instituţiile internaţionale se vor schimba, vom asista la o serie de modificări, criza energetică va genera o schimbare geostrategică în Orientul Mijlociu, va fi o tranziţie de la folosirea combustibilului fosil
spre o energie alternativă

ceea ce va implica o schimbare a ierarhiilor inclusiv în Golf.


Virgiliu Hodorogea: Teoria de la sfârşitul secolului al XIX-lea, Teoria Rimland-ului, care spunea că practic cine stăpâneşte rimland-ul stăpâneşte de fapt lumea, credeţi că mai poate fi valabilă începând cu anul 2025?
G-ral Alexandru Grumaz: Nu. Deci, vom discuta în 2025 despre o cursă după materii prime, după energie, vom discuta despre o dezvoltare a forţelor navale deoarece marea majoritate a resurselor se găsesc în zone unde accesibilitatea este foarte uşoară de pe mare folosind navele, deci vom discuta despre o altă repoziţionare a forţelor inclusiv militare.

Virgiliu Hodorogea: Ultimii ani ai activităţii dumneavoastră oficiale, şi anume Consul la Shanghai - Asia, este de departe cea mai populată zonă a Globului. Credeţi că secătuirea rezervelor de hrană ar putea genera şi ea o schimbare a geopoliticii?
G-ral Alexandru Grumaz: Da. Hrana este într-adevăr pe agenda viitoarelor dezbateri internaţionale. Hrana, demografia, sunt variabile foarte importante.
Este o variabilă foarte importantă demografia pentru că creşterea şi scăderea, îmbătrânirea şi întinerirea populaţiei vor schimba pur şi simplu balanţele forţelor militare în primul rând pe Glob.
Deci ne îndreptăm spre un nou sistem. Dacă vreţi, această globalizare ne duce spre o nouă organizare geostrategică globală cu pivotul în Asia. Acolo se vor desfăşura cele mai importante evenimente în anii care urmează.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult domnule General pentru interviu.
G-ral Alexandru Grumaz: Cu plăcere. (Gaudeamus 2013)(la final de interviu, o scurtă precizare din partea autorului)
G-ral Alexandru Grumaz
: "O scurtă subliniere de final....

....S.U.A., accentuez, o ţară care are 11 portavioane în activitate, este o ţară care poate schimba echilibrele globale.
Şi această ţară este interesată de zona Asia.


www.raobooks.com