Lansarea volumului
Al Treilea Razboi Mondial
“Această globalizare ne duce spre o nouă organizare geostrategică globală cu pivotul în Asia.
Acolo se vor desfăşura cele mai importante evenimente în anii care urmează.”

Interviu cu G-ral Alexandru Grumaz
realizat de Virgiliu Hodorogea


Domnule G-ral Alexandru Grumaz suntem imediat după lansarea volumului dumneavoastră, “Al Treilea Război Mondial”, care nu este o carte despre război ci este mai degrabă o carte, aşa cum ne-aţi spus şi dumneavoastră, care să ne explice care este situaţia geopolitică mondială astăzi şi care ar fi cea mai bună variantă pentru România, variantă pentru care dumneavoastră aveţi un cuvânt important de spus, prin faptul că aţi fost atât la Washington D.C. pentru mulţi ani, cât şi în Asia în ultimii ani şi aţi văzut care este situaţia acolo, o situaţie destul de explozivă care ar putea influenţa foarte mult şi politica europeană.
Ceea ce vă pot confirma la ora actuală şi ceea ce veţi putea găsi şi dumneavoastră în această carte se referă la mecanismele care au generat şi care vor genera conflictele ce vor veni într-un viitor apropiat. Eu vreau să vă spun un singur lucru şi anume că în 2025 toate instituţiile internaţionale care au fost construite după cel de-Al Doilea Război Mondial vor arăta altfel.
Lumea se schimbă, lumea se îndreaptă spre un G2 dintre SUA şi China.
SUA vor rămâne cea mai mare putere militară, China va deveni din ce în ce cea mai puternică economie din lume. Agenda internaţională se va schimba, instituţiile internaţionale se vor schimba, vom asista la o serie de modificări, criza energetică va genera o schimbare geostrategică în Orientul Mijlociu, va fi o tranziţie de la folosirea combustibilului fosil spre o energie alternativă ceea ce va implica o schimbare a ierarhiilor inclusiv în Golf.

Teoria de la sfârşitul secolului al XIX-lea, Teoria Rimland-ului, care spunea că practic cine stăpâneşte rimland-ul stăpâneşte de fapt lumea, credeţi că mai poate fi valabilă începând cu anul 2025?
Nu. Deci, vom discuta în 2025 despre o cursă după materii prime, după energie, vom discuta despre o dezvoltare a forţelor navale deoarece marea majoritate a resurselor se găsesc în zone unde accesibilitatea este foarte uşoară de pe mare folosind navele, deci vom discuta despre o altă repoziţionare a forţelor inclusiv militare.

Ultimii ani ai activităţii dumneavoastră oficiale, şi anume Consul la Shanghai, Asia este de departe cea mai populată zonă a Globului. Credeţi că secătuirea rezervelor de hrană ar putea genera şi ea o schimbare a geopoliticii?
Da. Hrana este într-adevăr pe agenda viitoarelor dezbateri internaţionale. Hrana, demografia, sunt variabile foarte importante.
Este o variabilă foarte importantă demografia pentru că creşterea şi scăderea, îmbătrânirea şi întinerirea populaţiei vor schimba pur şi simplu balanţele forţelor militare în primul rând pe Glob.
Deci ne îndreptăm spre un nou sistem. Dacă vreţi, această globalizare ne duce spre o nouă organizare geostrategică globală cu pivotul în Asia. Acolo se vor desfăşura cele mai importante evenimente în anii care urmează.

Vă mulţumim foarte mult domnule General.
Cu plăcere.

O scurtă subliniere de final, după încheierea interviului.
Iar despre SUA, accentuez, o ţară care are 11 portavioane în activitate, este o ţară care poate schimba echilibrele globale. Şi această ţară este interesată de zona Asia.www.raobooks.com