Convorbiri cu Alex. Ştefănescu
Autor: Ioana Revnic

Editura All

CARTEA CA DESTIN
Daniel Cristea- Enache in dialog cu Dan C. Mihăilescu

Editura Humanitas


ROATA LANSĂRILOR (Bookfest 2013)

Interviu cu Alex. Ştefănescu
şi Dan C. Mihăilescu

realizat de Virgiliu Hodorogea




Virgiliu Hodorogea: Suntem la Bookfest 2013 cu domnul Alex. Ştefănescu şi cu domnul Dan C. Mihăilescu, după trei lansări de carte absolut inedite ale unor critici extraordinari ai momentului, critici de artă literară aş putea să spun în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce a fost absolut deosebit la dumneavoastră astăzi, a fost această ROATĂ A LANSĂRILOR DE CARTE” prin care v-aţi prezentat reciproc cărţile, mergând de la un stand la altul, iar publicul pur şi simplu v-a urmărit şi a venit după dumneavoastră, începând de la editura ALL la editura Humanitas, iar acum suntem la editura Polirom.
Am să vă rog pe dumneavoastră, domnule Alex. Ştefănescu, să începeţi pentru că “Roata lansărilor” a început de la dumneavoastră.

Alex. Ştefănescu: Sunt foarte mândru că am fost alături de Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea- Enache, doi critici literari pe care nu numai că-i iubesc dar îi şi admir.
Dan C. Mihailescu face mari servicii literaturii prin faptul că se adresează publicului larg şi televiziunii în acelaşi timp, pentru că ridică nivelul cultural al televiziunii şi eu am acelaşi ideal în critica literară, să nu scriu pentru specialişti ci să scriu pentru cititori, să-i fac să regăsească literatura de care s-au îndepărtat.
Aţi văzut ce prezenţă numeroasă a fost la toate cele 3 lansări. Asta dovedeşte că ceea ce visăm noi s-a împlinit.

Virgiliu Hodorogea: Trebuie să vă spun că publicul larg vă urmăreşte foarte mult şi pe Facebook. Eu vă urmăresc pe Facebook şi să ştiţi că până acum 2-3 ani eram destul de împotriva Facebook-ului, dar după ce am găsit scriitori, critici literari, pe dumneavoastră, dar şi pe domnul Dan C. Mihailescu l-am găsit comentat alături de comentariile dânsului transpuse pe Facebook, am găsit oameni care chiar l-au criticat, deci s-a născut un dialog real din dialogurile dumneavoastră.
Am să vă rog acum pe dumneavoastră, domnule Dan C. Mihăilescu, să continuaţi deoarece aţi fost al doilea în această “Roată a lansărilor de carte”.

Dan C. Mihăilescu: Eu mă bucur că sunt alături de Alex Ştefănescu, în primul rând fiindcă avem aproximativ aceeaşi vârstă. În al doilea rând, credem în imaginea criticului literar ca scriitor. Mulţi ani în literatura noastră, zeci de ani, s-a încercat să se arate că el, criticul literar, trebuie să stea în castelul lui de fildeş, să fie un judecător imparţial, o instanţă judecătoare care să dea diagnostic, verdicte. Ei bine, nu. Mie îmi pare bine că noi amândoi avem aceeaşi structură poetică, la 18-20 de ani eram co-poeţi.
Ăsta nu este un lucru rău, nu înseamnă că ai un stil liric, nu înseamnă că înţelegi mai bine poezia metafizică decât cea realistă, nu înseamnă că eşti mai bun critic de poezie decât de proză, ci pur şi simplu că ai un fond mai perceptiv, un fond natural viguros, care ştie să dea carnalitate ideilor.
Am avut critici care vroiau să facă ştiinţa literaturii. Oricât de respectabil este Mihail Dragomirescu, lumea se duce tot la Călinescu şi la Lovinescu. Oricât de minunat era Tudor Vianu, care era om de ştiinţă, estetician, filozof, la critica lui literară, din păcate, trecem foarte rar.
Oricât de ştiinţific vroia să fie Adrian Marinov, impresionismul, foiletonismul lui Nicolae Manolescu fac infinit mai mult ca natură catalitică între public şi cititor.

Virgiliu Hodorogea: Aş vrea să vă spun că foarte mulţi dintre cei tineri nu-i cunosc pe aceşti critici pe care dumneavoastră i-aţi enumerat. Recunosc că şi eu de 3-4 dintre ei nu am auzit. Nu vreau să trec drept un şoricel de bibliotecă pentru că în niciun caz nu sunt aşa ceva, şi am să vă spun că aprecierea mea personală vis-a-vis de dumneavoastră, în clipa de faţă, este că aţi ales doi tineri care să realizeze aceste interviuri şi îi numesc aici pe Ioana Revnic şi pe Daniel Cristian-Enache.
A fost un curaj extraordinar din partea dumneavoastră, la amândoi, pentru că noi aşteptăm cu toţii ca tânăra generaţie să aibă o altfel de percepţie faţă de cea a dumneavoastră.

Dan C. Mihailescu: Curajul să ştiţi că este egal şi din partea lor pentru că ei, tinerii, săracii, în loc să-şi facă vadul propriu, acceptă să vină înspre noi, să ne pună în prim-plan, luându-şi automat, conştient sau nu, toată inamiciţia care ne înconjoară pe noi de-o viaţă întreagă.
Eu am autori tineri cărora le refuz prefeţe şi le spun “nu vă legaţi de numele meu pentru că automat veţi lua toate antipatiile mele pe umerii voştri, luaţi-vă critici consceni cu voi. Şi mă bucur că ei vin cu un respect anume înspre noi, ceea ce arată că este o dublă vampirizare în sens bun.
Alex. Ştefănescu: Frumos a explicat Dan C. Mihailescu, însă vreau să adaug doar faptul că tinerii au şi o curiozitate proaspătă şi că te simţi îndemnat să răspunzi cu sinceritate unor oameni care vor cu adevărat să afle ceea ce gândeşti.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru acest scurt interviu, şi într-adevăr faptul că aceste interviuri au fost realizate de scriitori, de intervievatori tineri, a dat un plus de valoare deosebită acestor cărţi. Vă mulţumesc foarte mult încă odată.
Şi noi mulţumim.



Editura All


Editura Humanitas