Lansarea volumului
LUMEA, AMERICANII
şi NOI

Interviu cu Premierul Adrian Năstase
realizat de Virgiliu Hodorogea


“Eu cred că o ţară cum este România ar trebui să aibe capacitatea de a folosi şi pârghiile strategice dar şi cele economice către toate direcţiile.”
Premierul Adrian Năstase





Virgiliu Hodorogea: Domnule Premier Adrian Năstase va urma o continuare a acestui volum?
Vă întreb deoarece această carte se încheie cu ideea că: “prietenii noi sunt mai importanţi decât cei vechi” şi aş vrea să vă rog să comentaţi în acest sens şi poziţia geostrategică a României între trei imperii, Rusia, SUA şi China în anul 2013, la nivel geopolitic.

Premierul Adrian Năstase:
Înainte de 1989, România avea un rol de proxi, de intermediar extrem de util, între marile puteri care nu discutau între ele.
Uniunea Sovietică nu discuta cu SUA, americanii nu discutau cu sovieticii, nu discutau cu chinezii, şi atunci România putea să joace un rol extrem de interesant, şi în cartea mea explic prin cuvintele lui Edward C. Prescott importanţa strategică a României în acea perioadă de blocaj de comunicare dar şi faptul că această funcţie de intermediere a comunicării nu mai este necesară astăzi.
De aceea România trebuie să gândească în alt fel relaţia sa.
După 2004, deci în perioada de până în 2004 noi a trebuit să ne clarificăm profilul geostrategic.
Am intrat în NATO şi am finalizat negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană.
După părerea mea ar fi trebuit să urmeze o perioadă în care să extindem relaţiile, având acest profil clar definit şi cu alte ţări, cu alte spaţii, inclusiv zona fostă sovietică, Orientul Mijlociu, China şi aşa mai departe.
Din păcate, noi, după 1989 sau după 2004 mai exact, am deschis frontiera spre vest şi am închis frontiera spre răsărit.
Eu cred că o ţară cum este România ar trebui să aibe capacitatea de a folosi şi pârghiile strategice dar şi cele economice către toate direcţiile.


Virgiliu Hodorogea: Credeţi că putem reconsidera deschiderea economică către China în acest sens, deoarece cea politico-militară este acum evident îndreptată către SUA?
Premierul Adrian Năstase: România a avut în aceşti ani o foarte mare problemă. Peste 70% din comerţul României se realizează cu ţările din Uniunea Europeană. De aceea evoluţiile negative din Uniunea Europeană, criza euro şi aşa mai departe afectează foarte puternic şi România şi de aceea ar fi nevoie de o echilibrare a schimburilor economice prin utilizarea şi a altor spaţii economice.
China, spre exemplu, ar fi fost o foarte bună şansă. Îmi aduc aminte de vizita pe care am făcut-o în 2003 în China şi în condiţiile în care acolo era o epidemie, România a avut atunci o deschidere extraordinară din partea Chinei. N-am folosit acei ani în care puteam să facem aceste lucruri.
Acum toată lumea caută, nu spun prietenie, spun parteneriatul economic chinez. Va fi mai greu să intrăm pe această piaţă cu atât mai mult cu cât liderii chinezi nu mai sunt aceia care recitau poezii din Eminescu.
Ei sunt deja cei care au făcut studiile în occident şi au o cu totul altă abordare, mult mai pragmatică. Dar, oricum trebuie să încercăm.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviu.