Bookfest 2022
Interviu cu E.S.Hiroshi Ueda
Ambasadorul JAPONIEI în România


Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule ambasador. Suntem la Bookfest 2022 şi am marea rugăminte la dumneavoastră dacă ne puteţi spune câteva cuvinte în română, aşa cum aţi făcut la deschiderea acestui târg de carte.
Ambasador E.S.Hiroshi Ueda: Vă mulţumesc mult, dar am să vorbesc doar în engleză. Sunt foarte fericit că sunt aici la un târg de carte, după 3 ani de pandemie, şi Japonia a fost prima ţară selectată ca ţară invitat de onoare la primul Bookfest de după aceste evenimente.
Sunt fericit pentru toţi cei care au venit astăzi aici.


Virgiliu Hodorogea: În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru cuvintele minunate adresate participanţilor dar şi vizitatorilor în limba română la deschiderea oficială a acestui târg de carte.
Ambasador E.S.Hiroshi Ueda: Vă mulţumesc şi eu.Virgiliu Hodorogea: Vă mărturisesc că noi nu vom învăţa prea uşor limba japoneză pentru că este foarte dificil de pronunţat, de vorbit, pentru noi românii, dar există deja trei edituri foarte mari în România, printre care şi editura Polirom, care au la stand traduceri ale unor autori foarte importanţi din Japonia şi prin intermediul cărora publicul din România va cunoaşte mai bine cultura japoneză în aceste zile la Bookfest 2022.Ambasador E.S.Hiroshi Ueda: Vor fi prezente câteva nume importante, scriitori consacraţi precum Yōko Tawada sau Akira Mizubayashi cu volume traduse în limba română la editurile Polirom, respectiv Humanitas, care vor lua parte la lansări de carte și sesiuni de autografe.

Virgiliu Hodorogea:
Domnule ambasador, de asemenea, nu putem trece peste un moment foarte important pentru România şi anume faptul că Japonia ne ajută în construirea celui mai mare pod peste Dunăre, la Brăila. Am văzut imagini de la ceremonia de aniversare a 100 de ani de Relaţii Diplomatice Româno-Japoneze.
Vă mulţumim şi vă rog să ne spuneţi când va fi gata acest pod pentru că el reprezintă şi o punte culturală şi de suflet în relaţiile româno-japoneze pentru aceşti 100 de ani.

Ambasador E.S.Hiroshi Ueda: Va fi gata conform graficelor stabilite de specialişti şi sunt sigur că acest pod reprezintă şi
“O mare PUNTE de legătură între Japonia şi România”.Link:
PODUL de la Braila
100 de ani
de Relatii Diplomatice
ROMANIA - JAPONIA


www.ro.emb-japan.go.jp