Regii si Reginele Romaniei |
REGII şi REGINELE ROMÂNIEI
Serie de volume pentru copii apărute la Curtea Veche Publishing
Interviu cu Prof. Adrian Cioroianu
REGII şi REGINELE ROMÂNIEI
Interviu cu Adrian Cioroianu
realizat de Virgiliu Hodorogea
La Gaudeamus 2018, în standul editurii Curtea Veche, în Anul Centenar ne bucurăm, de asemenea, împreună cu domnul profesor Adrian Cioroianu, de o serie de cărţi dedicate Familiei Regale, o serie de 6-7 cărţi pe care aţi început-o acum 3 ani şi despre care am să vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte.
Adrian Cioroianu: Aşa este. Am început acum 3 ani cu volumul
“Maria a României”- soţia Regelui FERDINAND, Regina care a iubit viaţa şi patria,
apoi am continuat cu Regele Mihai -“Regele Mihai I al României”,
a mai apărut, de asemenea volumul , “Regele CAROL I” - primul Rege al Românie,
apoi volumul “Elena a Românie”, adică mama Regelui Mihai
şi recent a apărut o carte, o biografie a Principesei Margareta a României şi mai urmează evident să apară “Regina Elisabeta”, “Carol al II-lea” şi “Regina Ana” .
Deci seria va avea 9 volume, reprezentând cei
4 Regi şi cele 4 Regine ale României şi la final
volumul 9 cu Principesa “Margareta a României”.
Astfel vom avea un arc peste timp cu Familia Regală a României?
Adrian Cioroianu: Da, începând din 1866 până în 1947 când Regele Mihai a trebuit să părăsească ţara, dar de fapt până în anul 2017 când Regele Mihai a murit. Deci într-un fel vă daţi seama, de la 1866 până în 2017 sunt 150 de ani de istorie pe care încercăm să-i sintetizăm în aceste volume.
Veţi avea cuprins în aceste volume sau în cel de final şi rolul covârşitor pe care l-a avut Regina Maria în Primul Război Mondial?
Adrian Cioroianu: Sigur. De altfel în volumul despre Regina Maria se vorbeşte despre rolul pe care ea l-a jucat şi mai permiteţi-mi să spun că sunt o serie de volume în care i-am cooptat în redactare şi pe câţiva dintre masteranzii mei de la Facultatea de Istorie, deci practic fiecare volum a avut câte un coautor sau mai bine spus 2 autori, astfel încât pemiteţi-mi să vă spun că îmi face mare plăcere să-i numesc pe Andrei Radu, care este coautor la volumul “Carol I”, pe Mihaela Simina, care este coautoare la volumele dedicate Regelui Mihai I şi Reginei Maria, de asemenea, Alexandru Groza, care este coautor la volumul dedicat Reginei Elena şi tot împreună cu Andrei Radu pregătim “Regele Carol al II-lea” şi practic fiecare carte, fiecare ediţie are 2 autori şi asta ne-a ajutat să le scoatem într-un ritm mai alert la editura Curtea Veche Publishing şi, de asemenea, un rol important îl au şi ilustratorii, fiecare volum având un ilustrator aparte şi evident că am lucrat în paralel cu ilustratorii.
Va fi şi o prezentare despre rolul Casei Regale în anul 2007 la intrarea României în Uniunea Europeană?
Adrian Cioroianu: Da. Acest lucru apare evident în biografia Regelui Mihai.
Pentru că la vremea respectivă ştiu că dânsul chiar a întreprins câteva demersuri esenţiale ale Familiei Regale către celelalte Familii Regale din Europa.
Adrian Cioroianu: Da, sigur. A fost un fel de diplomat al României pe mai multe planuri, a făcut lobby pentru ceea ce ne doream atunci, intrarea în N.A.T.O. şi în U.E.
Domnule profesor vă mulţumesc foarte mult şi pentru că suntem în Anul Centenar vă doresc să aveţi un final de an cât mai plăcut şi 1 Decembrie să vă găsească cu multă bucurie.
Adrian Cioroianu: La fel şi dumneavoastră şi felicitări pentru ceea ce faceţi.
Lansarea volumului: "Provizoratul Istoric"
"Maşinile Regelui" - Interviul de dupa lansare - cu Principele Radu Duda