ROMANIA-STATELE UNITE ALE AMERICII
25 de ani de Parteneriat Strategic - TRECUT, PREZENT, VIITOR
-autor: Alexandru Cristian


www.prouniversitaria.ro
ROMANIA - STATELE UNITE ALE AMERICII
25 de ani de Parteneriat Strategic
TRECUT, PREZENT, VIITOR
(Bookfest 2022)
“...Scopul, de fapt coloana cărţii şi poate cea mai controversată afirmaţie din această carte este “Tratatul de Alianţă Bilaterală România-SUA...”
Interviu cu Alexandru Cristian
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea




Virgiliu Hodorogea:
Suntem la Bookfest 2022 şi avem o nouă carte a domnului Alexandru Cristian, cu titlul "ROMANIA - STATELE UNITE ALE AMERICII. 25 de ani de Parteneriat Strategic. TRECUT, PREZENT, VIITOR", dar cartea dumneavoastră conţine o istorie completă a diplomaţiei româno-americane a ultimilor 140 de ani, ceea ce este foarte important pentru că se observă asfel că acest Parteneriat Strategic nu a apărut aşa de undeva din senin.
El este urmare a unei diplomaţii îndelungate între România şi SUA. Am să vă rog pe dumneavoastră să detaliaţi, să definiţi puţin această diplomaţie între România şi SUA – 140 de ani pe care i-aţi surprins în lucrarea dumneavoastră.

Alexandru Cristian: Vă mulţumesc. Trebuie mai întâi să specificăm că istoria relaţiilor româno-americane se imparte în patru perioade.
Prima perioadă este cea de cunoaştere sau de primele contacte este datată chiar din anul 1843, când primul vas american a intrat în rada portului Brăila, a doua perioadă începe în anul 1880 este cea de oficializare şi permanentizarea relaţiilor româno-americane până în anul 1938.
Anul 1938 odată cu venirea dictaturii lui Carol ştim foarte bine că se înregistrează retragerea, rechemarea ambasadorului român la Washington DC la acea vreme, Ambasadorul Radu Irimescu. Atunci s-a produs practic îngheţul relaţiilor sau era dificilă a relaţiilor româno-americane.


Virgiliu Hodorogea: Deci, practic am avut şi o perioadă îngheţată a relaţiilor româno-americane în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.
Alexandru Cristian: Da. Relaţiile Româno-Americane au fost atunci suspendate, cât timp am fost beligeranţi, până în 23 august 1944.
După aceea, începe a patra perioadă, cea din anul 1946 până în anul 1989, perioadă care a fost marcată de prezenţa primului ambasador român al noii conduceri comuniste româneşti la Washington DC, Ambasadorul Mihail Ralea, iar apoi am avut mandatul cel mai lung al unui ambasador, de 8 ani şi 11 luni, de aproape 9 ani a lui Corneliu Bogdan, supranumit şi ambasadorul lui Ceauşescu.
El a fost ambasador la Washington DC, rechemat de Ceauşescu de două ori, dar care a fost singurul care a mai putut să stea în funcţie, încă doi ani pentru că a fost ambasador acreditat şi în Panama.
Şi în sfârşit a cincea perioadă pe care am denumit-o eu în cartea mea perioada “Parteneriatului Strategic” sau o posibilă perioadă “de la Parteneriat la Alianţă”, este cea marcată de anul 1989 până în prezent, anul 2022.
Scopul, de fapt coloana cărţii şi poate cea mai controversată afirmaţie din această carte este
“Tratatul de Alianţă Bilaterală România-S.U.A.”.


Virgiliu Hodorogea: Despre acest “Tratat de Alianţă Bilaterală România-S.U.A.”, alte amănunte?
Alexandru Cristian: Este doar o “DECLARATIE POLITICĂ” lansată la 11 iunie 1997 iar această IDEE de bază a cărţii a fost destul de combătută în presă, unele aprecieri fiind şi pozitive, dar altele negative, şi trebuie să mărturisec că în ultimul timp am fost intens atacat în presă pentru că trebuia să apară cartea şi am avut multe oprelişti, am fost chiar refuzat de 3 - 4 edituri.
Până la urmă am reuşit cu Editura Pro-Universitaria, pentru că în carte eu susţin că Potomac şi Dâmboviţa trebuie să curgă în acelaşi sens al istoriei, iar noi trebuie să trecem de la Parteneriatul Strategic la un Tratat de Alianţă cu SUA.
Un Tratat de Alianţă pe baze economice, sociale şi culturale.
Avem acum o colaborare foarte bună pe securitate şi apărare. Remarc în aceste zile că din cauza Pandemiei şi a războiului din Ucraina s-a născut o anumită reacţie, o uşoară obsesie anti-americană şi un anumit sentiment de dezamăgire.
Dar eu sunt sigur că această carte, cu ceea ce scriu eu aici, îmi va da dreptate peste câţiva ani, pentru că ştiţi că o carte are destinul ei, iar acum simt că apariţia acestei cărţi este destul de contondentă pentru unii oameni.

Virgiliu Hodorogea:
Deci, trebuie să aşteptăm şi vremurile viitoare, în care să vedem cum va fi resimţită în memoria noastră colectivă această carte, actuala direcţie a relaţiilor România-SUA, poate chiar în următorii 25 de ani.
Alexandru Cristian: Vreau în final să subliniez şi un regret personal, fapul că din anul 1989, la 32 de ani de democraţie, şi după 25 de ani de la Parteneriatul Strategic din anul 1997, avem pe acest subiect al relaţiilor speciale cu SUA, doar 4 apariţii editoriale majore.

Una aparţine lui Nicolae Toboşaru intitulată chiar Parteneriatul Strategic cu S.U.A. - autor care a avut şi o Teză de Doctorat despre Parteneriatul Strategic,
am avut apoi o carte în două volume a doamnei
Simona M. Vrăbiescu Kleckner
_
intitulată “Pe urmele mele în două lumi. România - S.U.A.”
Apoi volumul intitulat

“DIN EXIL - LOBBY IN S.U.A. PENTRU ROMANIA” tot al autoarei Simona M. Vrăbiescu Kleckner, carte despre loby-ul pentru admiterea României în NATO
şi am avut şi cartea

d-lui Ion Stanciu - “Aliaţi fără alianţă” şi acum cartea subsemnatului.
Eu spun că în comparaţie cu apariţiile NUMEROASE despre Rusia, despre agresiunea Rusiei în Ucraina, etc… doar 4 cărţi relevante despre Parteneriatul Strategic mi se par extrem de puţine şi chiar alarmant!
Este un mare SEMN DE INTREBARE: DE CE sunt atât de puţine cărţi despre Relaţiile Româno-Americane?


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviu şi aştept să ne revedem şi la alte prezentări de carte pe acest subiect.
Alexandru Cristian: Şi eu vă mulţumesc şi îndemn pe toţi românii să nu mai privească Relaţiile cu Americanii, doar ca un protectorat, ca o vasalitate, ci ca un
PARTENERIAT îndreptat spre o posibilă viitoare “ALIANŢĂ de pe poziţii egale”.

Normal că trebuie să fim realişti, că nu putem fi egali ca forţă, ca importanţă cu S.U.A., dar este vorba despre “RESPECTUL EGAL / RECIPROC pe care noi îl acordăm şi ni-l acordă şi ei”.
Iar IDEEA de ALIANŢĂ mi-a fost inspirată, mărturisesc la final, de marele istoric Nicolae Iorga şi sunt convins că va prinde viaţă în următorii 10 ani!




ROMANIA-STATELE UNITE ALE AMERICII
25 de ani de Parteneriat Strategic - TRECUT, PREZENT, VIITOR
- Autor: Alexandru Cristian



www.prouniversitaria.ro