Războiul din Ucraina - Editura RAO
AUTORI: ADRIAN SEVERIN, ANDREI GUSA, COZMIN GUSA, GHILEZAN GHILEZAN,
H.D HARTMANN, IOSEFINA PASCAL, PETRU ROMOSAN, SORIN ROSCA STANESCU


www.editurarao.ro
Războiul din Ucraina (Bookfest 2022)
“...La ora actuală ori nu avem de-a face cu niciun fel de dialog ci numai cu acuzaţii care se aruncă, spre a mă exprima aşa - “peste gard” - de la unii la alţii, ori avem de-a face cu un dialog foarte secret pe care nu-l percepem, nu-l ştim şi eu sper ca el să existe.
Desigur anumiţi muguri de dialog par a se deschide....”

Interviu cu Adrian Severin

realizat de Virgiliu Hodorogea





Virgiliu Hodorogea: Bună ziua, domnule Ministru Adrian Severin, suntem la Bookfest 2022, după doi ani şi jumătate de pandemie şi avem în discuţie o carte deosebită, prin actualitatea ei, “Războiul din Ucraina”, la care sunteţi coautor, pentru că există 8 autori la această carte.
Dumneavoastră aţi mărturisit în prezentarea acestei cărţi, de la lansarea de astăzi, dar şi în carte, câte ceva din experienţa dumneavoastră la O.S.C.E. şi aşa mai departe.
Care este părerea dumneavoastră despre cum ar trebui să se înceapă o rezolvare diplomatică a acestui război?

Adrian Severin:
O rezolvare diplomatică presupune în primul rând dialogul. Diplomaţia asta înseamnă printre altele – DIALOG.
La ora actuală ori nu avem de-a face cu niciun fel de dialog ci numai cu acuzaţii care se aruncă, spre a mă exprima aşa - “peste gard” - de la unii la alţii, ori avem de-a face cu un DIALOG foarte secret pe care nu-l percepem, nu-l ştim şi eu sper ca el să existe.
Desigur anumiţi muguri de dialog par a se deschide.
O asemenea ştire legată de asemenea mugur ar fi cea legată de contactele, de discuţiile care se poartă între Şeful Statului Major al Armatei Americane şi omologul său rus pentru ca, zic ei, să nu apară neînţelegeri şi din aceste neînţelegeri, confuzii din care să rezulte vreo ciocnire militară între marile puteri şi de aici războiul să capete o cu totul şi cu totul altă înfăţişare mult mai gravă decât cea actuală.


Virgiliu Hodorogea:
Credeţi că România ar putea fi gazda unor astfel de discuţii, negocieri, DIALOG pentru pace?
Pentru că la Istanbul am văzut că s-a oprit totul.



Adrian Severin:
Da. Au existat mai multe încercări de mediere a unui eventual DIALOG între Rusia şi Ucraina.
Personal cred că de fapt DIALOGUL esenţial este între Rusia şi S.U.A., eventual între RUSIA, S.U.A. şi U.E.
Putem să ne gândim la un DIALOG în trepte.
Evident că un tratat de pace între Rusia şi Ucraina nu se poate încheia fără participarea Ucrainei.
Dar discuţiile care trebuie după părerea mea să premeargă o negociere directă ruso-ucraineană sunt discuţiile între Rusia şi cealaltă adevărată parte a acestui conflict.
Pentru că Ucraina nu este decât un intermediar într-un conflict şi este în acelaşi timp şi principala victimă într-un conflict dintre RUSIA şi S.U.A., între Rusia şi anumite puteri occidentale dintre care aş numi în primul rând Marea Britanie.
Am văzut că nişte încercări de DIALOG, nu de mediere, au avut loc între Franţa şi Rusia, au avut loc între Germania şi Rusia.
Din păcate atâta timp cât occidentul şi asta este poate un paradox, occidentul Euroatlantic nu gândeşte cu aceeaşi minte, încearcă să vorbească cu aceeaşi voce. Şi din acest motiv apar false mesaje sau mesaje care se auto-subminează.
Eu cred a şti că una au discutat Premierul Austriei la Moscova, Preşedintele Franţei la Moscova, Cancelarul Germaniei la Moscova şi alta au declarat ei public, pentru că în public au trebuit să menţină unitatea discursului, unitatea retoricii.
În realitate, eu ştiu precis cum gândesc, eu ştiu clar ce interese au aceste ţări, interese binecuvântate, interese pe care trebuie să le apere pentru că ei toţi şi fiecare în parte au jurat pe Constituţia ţării lor, ei au propriile lor interes politice, geo-politice.
Niciunul nu a jurat pe Constituţia Ucrainei.
Niciunul nu este chemat să apere interesele Ucrainei.
Dacă noi apărăm interesele Ucrainei le apărăm în măsura în care ele coincid cu interesele noastre şi desigur că trebuie să facem în aşa fel încât să definim interesele noastre astfel încât servindu-le să servim şi interesele Ucrainei dacă este posibil.
Dacă nu este posibil, ucrainenii trebuie să-şi apere propriile lor interese.
Din păcate, cum spuneam, încercările de dialog sunt subminate de retorică. Noi avem de-a face aici cu două războaie, de fapt sunt mai multe războaie.
Un război mass-media, spectacol şi un război real.
În războiul real mor oameni, dar războiul spectacol împiedică încheierea războiului real.


Virgiliu Hodorogea:
Rămâne să sperăm într-o mediere poate şi la Bucureşti?
Adrian Severin:
Pentru că m-aţi întrebat şi despre acest lucru, eu acum câteva luni, când abia începuse războiul acesta ruso-ucrainean, eu spun că de fapt este un război mondial şi că războiul ruso-ucrainean este doar un segment al războiului mondial, când pe acest segment începuseră ostilităţile militare eu am sugerat că România ar putea, dincolo de ajutorul umanitar, să încerce o Acţiune de Mediere.
Ar fi fost poate complicat, pentru că noi din păcate avem o relaţie foarte proastă cu Rusia şi asta este din vina noastră şi nu din vina ruşilor, ruşii îşi văd de politica lor, noi trebuie cel puţin să fim respectuoşi faţă de ei susţinând interesele noastre.
Calificativele peiorative, insultele, toate acesta, mai ales când ele vin de la o ţară mai mică spre o ţară mai mare duc la înrăutăţirea şi la blocarea relaţiilor dintre cele două ţări.
Deci pentru noi după felul în care ne-am dus politica vis-à-vis de Rusia în ultimii ani nu ar fi fost foarte uşor să apărem ca un mediator onest sau un mediator dezirabil.


Virgiliu Hodorogea:
În contextul actual în care Turcia practic s-a retras din această mediere, pentru că deja au avut pretenţiile lor faţă de ţările nordice privind aderarea la NATO.
Adrian Severin:
Însă problema este că dacă România ca stat poate ar avea dificultăţi să acţioneze ca un mediator al păcii între Ucraina şi Rusia, în schimb sunt sigur că există personalităţi din România care ar fi acceptate de ambele părţi pentru a îndeplini un asemenea rol, că până la urmă rolul nu-l îndeplineşte statul în ansamblul său ci îl îndeplinesc personalitaţi ale statului respectiv.
Sunt foarte sigur, din experienţa mea sunt sigur, că există români care pot fi acceptaţi de ambele state pentru a îndeplini o asemenea misiune. Însă bineînţeles ei trebuie acreditaţi de România.
Nu se poate duce nimeni aşa în nume propriu şi să facă acest lucru.
Deocamdată însă văd că România nu este preocupată de aşa ceva, eu cred, de asemenea, că România poate să aibă un rol - hai să nu spun de mediere - dar în orice caz de facilitare a DIALOGULUI.


Virgiliu Hodorogea:
Sau măcar de gazdă pentru mediere...
Adrian Severin:
Asta nu mai vorbesc. De gazdă, de loc în care să se poarte negocierile. Cu mulţi ani în urmă între opoziţia din Belarus şi conducerea Belarus-ului, reprezentanţii Presedintelui Lukaşenko, am organizat cu toată discreţia o întâlnire şi o negociere care nu a fost lipsită de efecte, în România, mai exact la Sinaia.
Nu a ştiut mai nimeni pentru că acestea sunt lucruri care trebuiesc organizate cu discreţie.
Acţiunea a fost iniţiată de mine ca reprezentant al O.S.C.E.-ului, evident sprijinită de Preşedintele de atunci al României şi Guvernul Român şi aici am fost DOAR GAZDE, dar ce important este să ai un loc în care toate părţile interesate şi care altminteri sunt în opoziţie să vină pentru DIALOG!
Şi în trecutul nostru am mai făcut astfel de lucruri şi cu palestinienii, şi cu israelienii, şi cu arabii şi aşa mai departe.
Putem să facem asta, am ştiut să facem astfel de lucruri şi repet noi ar trebui să facilităm înţelegerea lucrurilor dacă nu măcar DIALOGUL şi pentru aliaţii noştri americani sau aliaţii noştri vest-europeni.
Noi suntem partenerii lor şi datoria noastră este să le spunem adevărul.
Să le spunem sunteţi nemaipomeniţi, dar ce se întâmplă acolo, la câţiva kilometri de frontiera noastră noi ştim mai bine decât voi.
De asemenea, sunteţi, cum le-am spus şi eu recent unora dintre ei, sunteţi nemaipomeniţi, dar nu uitaţi că avem paşi cu mărimi diferite.
Voi trebuie să organizaţi marşul în funcţie de pasul celui mai mic şi nu de pasul vostru care este atât de mare.
Ne pierdem suflul dacă mergem în ritmul vostru şi dacă unii dintre noi îşi pierd suflul pe parcurs nu este bine pentru niciunul dintre noi.
Deci, asta poate face România.


Virgiliu Hodorogea:
Vă aşteptăm în continuare pentru un DIALOG mai întâi intern cu diplomaţia românească internă şi poate România va deveni ulterior o gazdă pentru mediere.
Adrian Severin:
Să sperăm. Repet, am putea face asemenea lucruri, am făcut asemenea lucruri, eu însumi am fost implicat în asemenea lucruri şi ştiu că se poate. Dar să se dorească.

Virgiliu Hodorogea:
Domnule ministru vă mulţumesc pentru interviu.
Adrian Severin:
Cu toată plăcerea.


Războiul din Ucraina - Editura RAO
AUTORI:
ADRIAN SEVERIN, ANDREI GUSA, COZMIN GUSA,
GHILEZAN GHILEZAN, H.D HARTMANN,
IOSEFINA PASCAL, PETRU ROMOSAN, SORIN ROSCA STANESCU


www.editurarao.ro