1919 Primele Alegeri PARLAMENTARE din România Mare
|
1919 Primele Alegeri PARLAMENTARE
din România Mare
Autori: Proiect colectiv
Interviu cu Constantin Mituleţu
realizat de Virgiliu Hodorogea
Virgiliu Hodorogea: Suntem la Gaudeamus 2019, cu domnul Constantin-Florin Mituleţu-Buică. Anul acesta avem un an electoral absolut inedit deoarece pentru prima dată în România se votează timp de 3 zile şi spun în România pentru că eu consider Republica Moldova tot România. Se votează timp de 3 zile şi în străinătate bineînţeles, iar noi votăm aici, în România în continuare doar o singură zi.
Am să vă rog domnule Constantin-Florin Mituleţu-Buică, în calitatea dumneavoastră de Preşedinte al Autorităţii Permanente Electorale să ne spuneţi care este părerea dumneavoastră despre alegerile 2019 versus alegerile 1919 pentru că se împlinesc 100 de ani de la primele alegeri parlamentare din România şi avem de faţă un volum inedit care prezintă alegerile de atunci.
Constantin Mituleţu: Avem un lucru inedit aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, avem votul anticipat pentru 3 zile, vineri, sâmbătă şi duminică în străinătate, iar în ţară duminică, programul normal pentru toate secţiile de votare.
De ce spun asta?
Pentru că acum 100 de ani, 2-9 noiembrie s-a considerat un vot anticipat şi pe 9 noiembrie a fost votul final ca şi în ţară la acest moment, noi având acum 22, 23, 24 noiembrie 2019 alegeri pentru străinătate şi 24 noiembrie 2019 pentru secţiile de votare din ţară.
Virgiliu Hodorogea: Trebuie să spunem că în anul 1919 România era imediat după Primul Război Mondial şi aici în carte descriu colegii dumneavoastră câteva amănunte absolut senzaţionale, despre cum s-a votat în Transilvania versus cum s-a votat în Ţara Românească şi în Moldova pentru că într-adevăr alegerile s-au desfăşurat puţin diferit atunci. Ce părere aveţi acum despre cum se desfăşoară alegerile în România pentru că s-ar părea că sunt cele mai bune alegeri, cele mai liniştite, cele mai bine organizate de până acum. Niciodată nu a fost până acum atâta linişte la alegeri.
Constantin Mituleţu: De când am preluat funcţia de Preşedinte al Autorităţii Permanente Electorale mi-am propus să văd ceea ce s-a întâmplat greşit până la momentul preluării, dar inclusiv la Alegerile Europarlamentare şi am reuşit iată în vara acestui am să punem la punct legislaţia, să punem la punct toate procedurile de lucru astfel încât să ne asigurăm că totul este transparent şi se desfăşoară în condiţii bune, avem votul anticipat şi simplificarea procedurilor la secţiile de votare din străinătate, dar avem şi simplificarea procedurilor pentru organizarea alegerilor astfel încât să fie transparente, libere şi corecte.
Virgiliu Hodorogea: Despre următoarele alegeri, cele europarlamentare din 2020, ce puteţi să ne spuneţi?
Constantin Mituleţu: Vom avea anul viitor în primă etapă alegerile locale, în prima parte a lunii iunie, iar în noiembrie vom avea alegerile parlamentare, eu zic că în aceleaşi condiţii bune ca şi acum pentru alegerile prezidenţiale 2019 care se desfăşoară în acest moment în condiţii normale şi transparente. La fel vom proceda şi pentru viitor sub conducerea mea cel puţin ca Preşedinte al Autorităţii Permanente Electorale.
Virgiliu Hodorogea: Să înţelegem că vor fi tot 3 zile?
Constantin Mituleţu: La locale alegerile sunt doar pe teritoriul naţional, vor fi doar duminică alegerile pentru că nu avem timpul necesar să modificăm legislaţia.
Nici condiţiile Comisiei de la Veneţia prin recomandări nu permit modificarea cadrului legislativ într-un timp atât de scurt şi atunci,
la alegerile parlamentare lucrurile sunt clare, avem votul prin corespondenţă şi votul la secţia de votare, singura diferenţă este că nu avem vot anticipat vineri şi sâmbătă.
Virgiliu Hodorogea: Doar acum câteva minute a avut loc lansarea volumului “1919 PRIMELE ALEGERI PARLAMENTARE DIN ROMÂNIA MARE” la care a fost prezent şi domnul profesor Bogdan Murgescu.
Am înţeles că dânsul a iniţiat acest volum acum câţiva ani şi spuneaţi că dânsul a fost cel care ne-a reprezentat pentru prima dată la Comisia de la Veneţia.
Constantin Mituleţu: Da, vorbim acum despre nişte specialişti, despre nişte oameni care au pus bazele acestui volum, domnul Bogdan Murgescu, domnul profesor Daniel Barbu, domnul profesor Alexandru Radu şi colega noastră Camelia Runceanu, oameni care au pus bazele acestei lucrări şi eu ca Preşedinte am reuşit să continui acest proiect şi vom iniţia şi alte proiecte în ceea ce priveşte domeniul electoral.
Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru că aţi enumerat şi echipa completă pe care aţi condus-o şi încă o dată spun că este senzaţional faptul că după 100 de ani avem alegeri cu adevărat liniştite în România, aceasta poate şi datorită faptului că au fost 3 zile de vot în străinătate.
Credeţi că acesta este principalul motiv?
Constantin Mituleţu: Principalul motiv este votul anticipat de vineri, sâmbătă, simplificarea procedurilor de semnare a listelor electorale în secţia de votare în format electronic, proiect pe care l-am realizat în această vară, dar şi faptul că lucrurile sunt mult mai clare şi mult mai uşor în a înţelege procedura de votare.
Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviul acordat pentru Revista Presei de Carte.
Constantin Mituleţu: Şi eu vă mulţumesc.
Lansarea la Gaudeamus 2019
|
|