NOUA ORDINE MONDIALA
DE LA PRIMAVARA ARABA LA BREXIT - Alexandru Grumaz
NOUA ORDINE MONDIALĂ
DE LA PRIMĂVARA ARABĂ LA BREXIT
Autor: Alexandru Grumaz
Interviu cu Alexandru Grumaz
realizat de Virgiliu Hodorogea
Virgiliu Hodorogea: Suntem la Gaudeamus 2019 cu domnul general Alexandru Grumaz care are deosebita amabilitate să ne spună câteva cuvinte despre ultimul volum care a fost lansat astăzi la Gaudeamus, un volum inedit despre noua ordine mondială. Domnule general vă rog să începeţi prezentarea.
Alexanu Grumaz: Pentru început am să vă citesc ceea ce scria Excelenţa Sa - Emil Hurezeanu, Ambasadorul nostru în Germania, pentru că ceea ce scria el este de fapt esenţa acestei cărţi.
El spune aşa:
“Cartea are din păcate un rol precis. Nu ne lasă să uităm că absenţa războiului clasic, nimicitor, cu armate în confruntare deschisă nu echivalează mai ales în zilele noastre cu stăpânirea păcii.
Generalii în rezervă, preocupaţi în mod credibil de pericolele la adresa păcii sunt mai buni decât generalii activi care dau ordin de luptă.”
Virgiliu Hodorogea: Domnule General, dumneavoastră chiar sunteţi în situaţia descrisă de Excelanţa Emil Hurezeanu, Ambasadorul nostru în Germania acum, un fost teatru de război mondial de două ori şi rolul dânsului de diplomat în Germania pentru România este unul deosebit de activ. Am să vă rog să ne spuneţi care este părerea dumneavoastră despre noua ordine mondială, acum în prag de an 2020.
Alexandru Grumaz: Din păcate incertitudinea s-a instalat pe tot Globul, există o relaţie transatlantică la cel mai scăzut nivel, există o relaţie confruntaţională în domeniul economic SUA - China, există o relaţie confruntaţională pe ceea ce înseamnă arme nucleare între SUA şi Rusia, iar la ora actuală ceea ce mie îmi pare efectiv rău este faptul că Europa nu se găseşte pe nicăieri.
Virgiliu Hodorogea: Cum spuneţi dumneavoastră, Europa nu se găseşte pe nicăieri, dar avem un avantaj, un atuu astăzi, în discuţia cu dumneavoastră, pentru că aţi fost trimisul economic al României în China timp de 10 ani din câte îmi aduc aminte. Ce puteţi să ne spuneţi despre China, pentru că dumneavoastră cunoaşteţi China din interior, aţi stat timp de 10 ani în China?
Alexandru Grumaz: China sub Preşedintele Xi Jinping s-a modernizat. China sub Preşedintele Xi Jinping şi-a dezvoltat o forţă expediţionară capabilă să proiecteze forţa militară în alte zone.
China sub Preşedintele Xi Jinping a dezvoltat un aşa numit şirag de perle de baze militare de-a lungul Oceanului Indian şi acum se îndreaptă spre
Mediterană şi vorbim aici despre efortul economic pe care China îl va face pentru Siria, pentru refacerea acesteia după războiul civil, dacă se va încheia războiul civil pentru că acolo nu s-a încheiat războiul civil.
Virgiliu Hodorogea: Vorbim despre noua ordine mondială, care este în primul rând şi o nouă ordine economică.
Alexandru Grumaz: Da, va fi şi o nouă ordine economică în mod sigur.
Virgiliu Hodorogea: Trebuie să vorbim aici despre faptul că practic China este cel mai mare investitor al lumii şi este cel mai mare investitor în Africa.
Din punct de vedere economic vă întreb acum, pentru că aţi fost timp de 10 ani în China reprezentant al României pe partea economică, cum consideraţi că au evoluat investiţiile chineze în Africa - din cunoştinţele dumneavoastră?
Alexandru Grumaz: Nu-mi mai aduc aminte exact capitala, este una dintre capitalele din cornul Africii în care chinezii au în oraşul capitală 14 din cele 16 companii principale care activează acolo. Deci, China a ocupat economic Africa pentru că Africa este o sursă inepuizabilă de resurse minerale şi mai ale de pământuri rare, ceea ce la ora actuală este unul dintre cele mai importante elemente în dezvoltarea industriei electronice, aero-spaţiale. China deţine monopolul pământurilor rare şi este cea care face listele, cui dă şi cui nu-i dă cantitatea necesară de pământuri rare pentru industria electronică şi aero-nautică.
Virgiliu Hodorogea: Trecând mai departe acum, pentru această nouă ordine mondială, SUA cum stau în acest joc foarte dur care este acum în trei ( SUA - CHINA - RUSIA ) şi care până acum a fost doar în doi.
Alexandru Grumaz: Este un joc în 3 într-adevăr, SUA stau foarte bine sub administraţia Trump, economia chiar a reuşit să se revigoreze. Nu este un boom economic, dar este o economie care funcţionează foarte bine cu asigurarea de locuri noi de muncă, ceea ce este extrem de important şi mai este important un lucru, America este independentă din punct de vedere energetic, ea nu mai depinde de ţările din Golf. America este în stare la ora actuală să exporte petrol, gaze lichefiate. Ea este independentă, deci ea este la masa stabilirii preţului petrolului.
Virgiliu Hodorogea: De asemenea, trebuie să găsim şi un rol pentru UE în acest joc în 3 - SUA, Rusia, China sau SUA, China, Rusia, nu contează în ce ordine le spunem.
Alexandru Grumaz: Eu am scris un capitol în carte, intitulat “Europa unde eşti?”.
Virgiliu Hodorogea: Şi unde este Europa acum, domnule general Alexandru Grumaz?
Alexandru Grumaz: Este foarte greu de răspuns. Europa deocamdată este cam pe nicăieri pentru că toate reformele, începând de la renascentiştii lui Emmanuel Macron, socialiştii, în afară de populari, popularii sunt singurii care reuşesc să păstreze echilibrul între toate anomaliile care au apărut, acestea sunt emigraţia, apărarea frontierelor, securitatea europeană, pentru că trebuie să-ţi asiguri securitatea europeană.
În primul rând chiar dacă este în Cartea NATO - articolul 5, dar înaintea articolului 5 este articolul 3 care spune foarte clar - ţara respectivă trebuie să-şi asigure apărarea până la sosirea trupelor NATO.
În afară de americani, englezi şi canadieni aţi mai văzut dumneavoastră pe cineva pe teritoriul României? În afară de polonezi, pentru că este important să spui câtă atenţie acorzi Comandamentului de Brigadă de la Craiova. Câţi oameni? Acolo suntem numai noi şi polonezii.
Deci vedeţi? Flancul acesta este apărat în fond şi la urma urmei de Polonia şi de România.
Şi vă mai spun un lucru, Marea Neagră este mult mai importantă decât Marea Baltică. Şi nu ne poate contrazice nimeni aici. Ruşii au mai mare interes în Marea Neagră decât în Marea Baltică.
Virgiliu Hodorogea: O dovadă clară a interesului pentru Marea Neagră a fost Crimeea.
Alexandru Grumaz: Da, nu numai Crimeea, dar faptul că ai adus o flotă de 7 submarine, ai 44 de nave de război, şi faptul că este un sprint board către Marea Mediterană care îţi asigură ieşirea la apele calde, acesta este un lucru formidabil. Deci înseamnă că Marea Neagră este mai importantă decât Marea Baltică.
Virgiliu Hodorogea: Domnule General Alexandru Grumaz vă mulţumesc foarte mult şi în încheierea interviului aş vrea să ne spuneţi cum vi se pare Preşedintele jucător Trump în acest moment pentru că a fost numit pe bună dreptate un Preşedinte jucător şi chiar este la finalul unui mandat de Preşedinte jucător?
Alexandru Grumaz: A avut un mandat foarte greu Preşedintele Donald Trump, este singurul Preşedinte care a avut ostilă toată presa din SUA, cu o singură excepţie Fox News care şi ei la un moment dat au început să devină ostili. Deci în condiţiile acestea să guvernezi o ţară este foarte complicat pentru că în permanenţă ştirile vin, plus de asta a prins un mandat în care Rusia a încercat să se implice în jocurile electorale ale Americii ceea ce a şi făcut-o, asta spune comunitatea de informaţii americană şi nu o spunem noi care suntem simpli privitori la spectacolul global. Deci eu zic că Donald Trump a avut un mandat mai bun decât al Preşedintelui Barack Obama, mult mai bun.
Virgiliu Hodorogea: Şi mult mai greu?
Alexandru Grumaz: DA. Şi mult mai greu!
Virgiliu Hodorogea: Domnule profesor, domnule General vă mulţumesc foarte mult.
Alexandru Grumaz: Şi eu îţi mulţumesc.
Lansare - Gaudeamus 2019
|
|