Revista Presei de Carte -
MAREA UNIRE 1918 - ACTE SI DOCUMENTE - Dipl.Vasile Puscas
MAREA UNIRE 1918
ACTE ŞI DOCUMENTE
Autor: Vasile Puşcaş
Lansarea volumului MAREA UNIRE 1918
ROMÂNIA MARE - ACTE ŞI DOCUMENTE
Interviu cu Dipl. Vasile Puşcaş
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea
Virgiliu Hodorogea: Suntem la Gaudeamus 2018 şi domnul diplomat Vasile Puşcaş are deosebita amabilitate să ne spună câteva cuvinte despre acest volum inedit de istorie şi de fotografii a României la 100 de ani de la UNIRE.
Vasile Puşcaş: Este un volum care prezintă celor de astăzi, trăitorilor de astăzi şi mai ales tinerilor atmosfera deosebit de dificilă, deosebit de grea, de complexă, pe care liderii Marii Uniri au trebuit să o rezolve în contextul în care absolut convergent la Chişinău, la Cernăuţi, la Alba Iulia şi la Bucureşti s-a gândit nu numai cu suflet românesc, dar pentru un ideal românesc.
Aceste documente, inclusiv iconografia de care pomeneaţi sunt în slujba reconstituirii atmosferei care a generat un eveniment care este crucial pentru istoria noastră a secolului al XX-lea şi mai ales pentru contemporani este un impuls, o încurajare că se poate face istorie mare chiar în condiţii foarte dificile, foarte complexe.
Cum vi se pare acum, la 100 de ani de la Marea Unire, atmosfera în România?
Vasile Puşcaş: Acum în 2018 este o atmosferă cam ca la 1910, cu un deceniu înainte de Marea Unire, cu multe animozităţi politice,
dar vreau să vă spun că liderii de atunci au găsit forţa şi au găsit mijloacele, au găsit toate resursele ca să adune şi naţiunea, să o mobilizeze, dar să adune toate partidele, toate concepţiile, toate religiile pentru realizarea acestui ideal care nu era un sfârşit de drum, nu era un punct terminus al eforturilor ci era un nou început pentru o evoluţie la cote şi mai înalte a României.
Dacă doriţi să ne spuneţi câteva cuvinte şi despre Prima Unire aceea din anul 1859 pentru că UNIREA s-a realizat prin cumul în două perioade istorice.
Vasile Puşcaş: Unirea din1859, dintre Moldova şi Valahia - Unirea Mică, a fost momentul în care s-a creat nucleul statului naţional modern ROMÂNIA ce a atras după aceea ca o forţă magnetică şi provinciile celelalte, iar când contextul a fost copt să zic pentru aşa ceva, atunci s-a realizat UNIREA, s-a desăvârşit statul naţional român şi mai mult chiar s-a convenit spre un drum de modernitate care ar fi trebuit astăzi să fie mult mai accentuat decât îl vedem.
Şi ce ne puteţi spune şi despre cele 3 etape ale UNIRII din 1918, pentru că ea s-a realizat în mai multe etape atunci, provinciile s-au unit pe rând .
Vasile Puşcaş: Etapele au fost date de contextul de care aminteam şi nu este vorba numai de anul 1918, este vorba şi de evenimente premergătoare din 1913-1917 care au favorizat.
Să ştiţi că războaiele balcanice au mobilizat extraordinar şi în Basarabia, dar mai ales în Transilvania mişcarea naţională spre un nou impuls.
A dus de la concepţia de autonomie în cadrul să zic Imperiului Austriac, a dus în final spre auto-determinare.
Etapele care au venit ulterior au fost răspunsuri inteligente, foarte bine calculte şi gândite în contextul respectiv, astfel la 27 martie 1918 avem Unirea cu Basarabia care tocmai ieşise din Imperiul Rus (care se destrămase), apoi Unirea cu Bucovina la 28 noiembrie 1918.
Şi apoi Marea Unire de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, toate aceste etape au fost foarte bine realizate de către liderii politici de atunci - totul pentru a pune în practică idealul naţional de care am pomenit - MAREA UNIRE!
Virgiliu Hodorogea: Domnule profesor vă mulţumesc.
Vasile Puşcaş: Şi eu vă mulţumesc.
De acelasi autor:
|