Exilul Regelui - Autor: Diana Mandache

EXILUL REGELUI
Autor: Diana Mandache





EXILUL REGELUI
Interviu cu Diana Mandache
realizat de Virgiliu Hodorogea


Suntem la Bookfest 2016 cu doamna Diana Mandache, care deja ne-a obişnuit cu volumele dedicate Familiei Regale. Cartea Exilul Regelui este o astfel de lucrare în care am observat că aveţi documente foarte multe care stau la baza alcătuirii acestui volum, despre care putem spune că este un volum istoric 100% şi care conţine informaţii dintre care cred că unele au trebuit să fie mai întâi declasificate, acum după 50 de ani, aşa bănuiesc. Vă rog să ne spuneţi în câteva cuvinte care a fost cea mai grea etapă, etapizarea documentelor, selectarea acestor documente pe anumite criterii?
Diana Mandache: Vă referiţi la documentare. În primul rând cel mai dificil a fost accesul la informaţie. Deci, în România, cercetarea este încă destul de dificilă. Am avut o colaborare excelentă la arhivele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, iar apoi la arhivele de la CNSAS de asemenea a mers bine, dar uneori accesul este mai greu. Aceasta a fost situaţia, dar s-a rezolvat, am reuşit.

Virgiliu Hodorogea: Aţi avut informaţii/interviuri şi de la oficialităţile locale, să spunem de unde a locuit Regele Mihai, în Elveţia?

Diana Mandache: Am realizat o serie de interviuri în anul 2011, de exemplu cu Daniel Mackfeld, cea care îl cunoştea pe Regele Mihai de patruzeci şi ceva de ani şi care s-a ocupat cu presa, în relaţiile cu jurnaliştii şi în special în anii 1989-1991, deci începând de la Revoluţie, mai cu seamă în anii1990 - 1991 şi evident am câteva interviuri cu Principesele, în pricipal cu Principesa Margareta.

Virgiliu Hodorogea: Volumul conţine şi informaţii legate de perioada celui de Al Doilea Război Mondial în care Regele era mai tânăr?
Diana Mandache: Nu. Deci, volumul face o trecere în revistă a unor exemplificări cu privire la monarhii europene şi chiar despre pierderile de tron din diferite alte ţări pentru ca lumea să înţeleagă contextele politice diferite.

Virgiliu Hodorogea: Am văzut răsfoind cartea chiar astăzi o prezentare cu situaţia de atunci din Spania.
Diana Mandache: Da, dar după Primul Război Mondial monarhii şi-au pierdut tronurile acolo, spre exemplu Imperiul Austro-Ungar sau Imperiul Ţarist deja îşi pierduseră tronurile mai devreme, în urma Primului Război Mondial sau imediat după Al Doilea Război Mondial cum este cazul monarhilor din Sud-Est-ul Europei care îşi pierd tronurile şi evident regimurile politice comuniste sunt cele care vin la putere, devin state satelit sub directa influenţă a URSS. Aceasta este ca un fel de introducere, pentru o înţelegere a contextului politic în care Regele Mihai, printr-o lovitură de stat practic şi-a pierdut tronul şi a fost nevoit să plece în exil.

Virgiliu Hodorogea: La un momet dat aveţi chiar în primele pagini o astfel de abordare a situaţiei exact când i se spune în mod clar să semneze abdicarea doar în câteva minute şi cu o prezentare aproape în aceeaşi pagină despre situaţia care a fost cu Regele Spaniei.
Diana Mandache: Exact. Teama comuniştilor era ca exemplul Regelui Juan Carlos al Spaniei să nu fie preluat şi de către suveranul român, deci înlăturarea dictatorului şi restaurarea puterii regale la un moment dat. Evident că acest lucru era spus în limbajul aşa zis codat al securităţii, ,,să nu devină “un Juan Carlos ceahlăuan”, unde Ceahlăul era România. Deci, uneori aceste coduri sunt aproape hilare, dar zâmbim la ele doar astăzi, cel puţin la atâţia ani de la căderea comunismului putem să şi zâmbim.

Virgiliu Hodorogea: Ce puteţi să ne spuneţi despre restaurarea ideii în mintea română şi ajutorul pe care l-a oferit familia regală, de exemplu pentru intrarea României în UE, ştiu că atunci s-a făcut un lobby destul de important şi din partea Familiei Regale alături de toţi Preşedinţii români, adică mă refer la Preşedintele Emil Constantinescu, Preşedintele Ion Iliescu.
Diana Mandache: Despre aceasta am scris în altă carte, “Patrie şi Destin”, despre Principesa Moştenitoare - Margareta, atunci în anul 2012 s-a publicat despre acest subiect, aici doar făcând o trecere în revistă a anilor de după căderea comunismului, dar, evident, eu spun aici că Regele Mihai a avut două tipuri de EXIL, exilul clasic, cel determinat de lovitura de stat comunistă, şi un alt exil în acest postcomunism în care abia i s-a permis să vină în ţară în 1997, într-adevăr când i se restituie cetăţenia, atunci în timpul perioadei lui Emil Constantinescu şi a guvernării Ciorbea.
Dar evident atunci a acordat sprijin pentru politica aceasta de susţinere a aderării la NATO sau intrarea în UE, dar spunem cu toate că în 1997 putea să locuiască în România el doar a vizitat România.
Deci, el a înţeles atunci: Coroana este încă în EXIL. Deci, regimul politic nu este schimbat. De ce şi astăzi Regele este tot în Elveţia? Deci, pentru el, care a depus un jurământ ca suveran, a înţeles să nu abdice niciodată de la principiile sale şi de la jurământul pe care l-a depus. Este vorba despre o formă de guvernământ politic, un regim politic.
Dar despre această carte ceea ce vreau eu să vă spun este că reprezintă o carte de istorie dar şi de politică. Este o carte despre emigraţia politică care îl avea ca o inimă a exilului pe Rege Mihai în frunte pentru că el, după cum spunea şi Vişoianu, cal care a fost Preşedinte al Comitetului Naţional Român, era cel mai popular român din exil.
Practic, mari personalităţi ale exilului erau foarte puţine, dar românul cel mai popular era Regele Mihai.
Deci, pot spune că şi Ion Raţiu în special în anii ’80 a avut rol nemaipomenit în coagularea exilului românesc şi concentrat, deci din Londra şi adus din întreaga lume în Elveţia.


Virgiliu Hodorogea: Credeţi că în actualul context extrem de dificil din jurul României, cel geopolitic, dictat şi de anumite intervenţii, pe anumite graniţe, Ucraina şi aşa mai departe, credeţi că faptul că a existat la un moment dat o semi-înţelegere între partidele politice aflate la guvernare la un moment dat şi această împăcare cu ideea de Regalitate în România, credeţi că ne-a adus beneficii atunci pe termen scurt sau poate beneficiile vor exista doar cândva pentru România?
Diana Mandache: Vă referiţi la intrarea în NATO?

Virgiliu Hodorogea: Faptul că partidele politice au înţeles să accepte, să lase, să ne reprezinte şi familia regală.
Diana Mandache: Da, dar nu este un principiu valabil doar pentru România. În toate statele foste comuniste, după cum vedem este o imagine bună, aceea de a repune în drepturi Familia Regală şi simbolistica sa, o simbolistică istorică, şi care este folosită cu succes pentru imaginea ţării şi, de ce nu, şi pentru contribuţii mai concrete în ajutorare şi mă refer la acţiuni culturale sau Fundaţia Principesei Margareta. Este un lucru concret făcut în această ţară pentru copii dar şi pentru bătrâni.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru acest interviu şi aşteptăm şi alte cărţi care să ne mai prezinte în detaliu viaţa Familiei Regale.
Diana Mandache: Vă mulţumesc şi eu.