Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie
- Adrian Nastase
Historia Transylvaniae Transilvania în
cinci secole
de cartografie

Autor:
Adrian Năstase


Institutul Cultural Român - I.C.R., împreună cu
Fundaţia Europeană Titulescu, a organizat pe
11 decembrie 2018, lansarea volumului cartografic
„Historia Transylvaniae.
Transilvania în cinci secole de cartografie“.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul autorii volumului: prof. univ. dr. Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române,
E.S. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România.
Alături de autori, la acestă prezentare a participat şi
Mirel Taloş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.

Volumul „Historia Transylvaniae“, publicat de Editura Institutului Cultural Român, a fost realizat în două versiuni: română şi engleză.
Prezentul ATLAS valorifică un număr de 124 de hărţi, într-o concepţie vizuală de excepţie, piese rare aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unul dintre puţinele muzee cu specific cartografic din Europa şi din lume, precum şi în colecţia particulară a prof. univ. dr. Adrian Năstase
şi în colecţia istoricului Dipl. Mihai Gribincea.

Editarea atlasului Historia Transylvaniae face parte din programul Centenar al Institutului Cultural Român, fructificând o serie de hărţi accesibile în acest moment. Aceste hărţi acoperă cinci secole de cartografie, dar şi de istorie a acestei provincii româneşti, în toate contextele istorice prin care a trecut, până la regăsirea ei firească în matca românească”, afirmă Mirel Taloş,
vicepresedinte al I.C.R. - Institutului Cultural Român.

,,Lucrarea de faţă reprezintă un prim volum ce cuprinde hărţi ale Transilvaniei. Este un exerciţiu dificil, dar necesar. Dificil, pentru că aceste hărţi au fost realizate în diferite cancelarii şi cu diferite interese, în funcţie de statutul politic al Transilvaniei de-a lungul secolelor, sau de către diverşi călători, în urma unor constatări adeseori parţiale.
Unele s-au pierdut, altele nu sunt accesibile.
Hărţi ale teritoriilor româneşti se găsesc în diferite arhive, în capitale europene, dar şi în arhivele secrete ale Vaticanului“, subliniază Adrian Năstase,
preşedintele „Fundaţiei Europene Titulescu“.






Historia Transylvaniae
Transilvania în cinci secole de cartografie

Interviu cu Premierul Adrian Năstase
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea


Virgiliu Hodorogea: Domnule Premier Adrian Năstase volumul lansat astăzi „Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie“ este o carte deosebită, o carte de istorie în hărţi, o carte absolut originală şi inedită pentru România, mai ales pentru că sunt prezentate inclusiv hărţi de la Vatican despre teritoriile Ţărilor Române şi am să vă rog să ne spuneţi doar câteva cuvinte despre aceste hărţi, dar şi despre dorinţa dumneavoastră şi a celorlalţi co-realizatori istorici şi diplomaţi care au contribuit, aceea de a continua acest demers. Am înţeles din discursul dumneavoastră de la lansare că va exista şi un al doilea volum.
Adrian Năstase:
Deci despre Transilvania s-a vorbit foarte mult şi există foarte multe hărţi. Aici sunt doar în jur de 120 de hărţi şi căutăm mai departe să descoperim în diferite biblioteci, în diferite colecţii de cartografie, în diferite muzee şi alte hărţi pentru a continua această abordare care este utilă pentru a arăta felul în care au fost privite teritoriile româneşti de-a lungul secolelor.
Din acest motiv consider că va fi nevoie şi de un al doilea volum. Deja am identificat câteva zeci de noi hărţi, unele dintre ele foarte interesante şi din punct de vedere etnografic pentru că practic în Anul Centenarului ne-am gândit să finalizăm pe de-o parte volumul cu hărţile Basarabiei, pe de altă parte volumul cu hărţile Transilvaniei şi în varianta în limba română şi în varianta în limba engleză.
Dar, va fi nevoie după cum spuneam de un efort în continuare pentru a lărgi această documentare dar şi pentru a identifica şi alte lucrări pentru că multe dintre hărţi au fost realizate în spaţiul occidental şi astfel uneori a existat mai curând o abordare să-i spunem subiectivă venită din zona Imperiului Austro-Ungar, multe dintre hărţi au fost realizate apoi în spaţiul german sau în zona franceză.
Acum aceste lucruri ne arată foarte clar că percepţia despre teritoriile româneşti era una unitară, pornind şi de la câteva lucruri esenţiale, comunitatea de limbă, de tradiţii, de obiceiuri, de religie în mare măsură, toate aceste lucruri au contat pentru a arăta, pentru a realiza această privire de ansamblu aşa cum se vede din această hartă a unui cartograf francez de la 1682 care se află inclusiv pe coperta volumului.

Virgiliu Hodorogea:
Această hartă de pe coperta acestei lucrări realizată de dumneavoastră este foarte importantă pentru că ea “desenează Valahia, incluzând şi o bună parte din Transilvania, mai exact din zona Braşovului”, iar noi Românii am avut la un moment dat în istorie nişte scrisori adresate de către un demnitar din Ţara Românească - către Judele Cetăţii Braşovului, scrisori care erau scrise în limba română, între anii 1500-1600, fapt care ne-a dovedit că se vorbea şi se folosea în scrisorile oficiale limba română inclusiv în interiorul Arcului Carpatic, şi mai cu seamă faptul că se folosea limba română în administraţia Cetăţilor în acea perioadă, iar această hartă este foarte importantă în acest sens.
Adrian Năstase:
Mă bucură foarte mult această remarcă.

Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc foarte mult pentru interviul acordat.
Adrian Năstase:
Toate cele bune. La revedere.




LINK - Interviu / Lansare "Romanian-American-Partnership.My Contribution" Gaudeamus 2014