www.curteaveche.ro



Maşinile Regelui
Autor: Principele Radu al României
Editura: Curtea Veche


Interviu cu Principele Radu al României
realizat de Virgiliu Hodorogea
cu ocazia lansării volumului Maşinile Regelui
în cadrul târgului de carte Gaudeamus 2012




Virgiliu Hodorogea: Suntem astăzi cu Alteţea Sa Regală, Principele Radu al României, cu ocazia lansării volumului său, “Maşinile Regelui”, la editura Curtea Veche, în cadrul târgului Gaudeamus 2012. Am să vă solicit câteva precizări despre acest volum şi în acelaşi timp şi despre cartea “Provizoratul istoric” pe care aţi lansat-o la editura Polirom anul trecut. În primul rând vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre volumul “Maşinile Regelui”.
Principele Radu al României: “Maşinile Regelui” este un volum puţin ieşit din comun datorită marii pasiuni pe care Majestatea Sa a avut-o pentru volan. Este şi un hobby, deci o chestiune, să-i spun, personală, dar şi un interes împărtăşit de o foarte mare parte din societatea românească. Cu alte cuvinte, cei pasionaţi de volan sunt mulţi şi este neobişnuit ca printre ei să se numere şi Majestatea Sa.
Drept pentru care volumul editat de Curtea Veche a înregistrat un foarte mare succes de la bun început, succes care se datorează şi extraordinarelor fotografii pe care cartea le are, fotografii care sunt practic publicate pentru prima oară, un şir de o sută - două sute de fotografii complet inedite, care ilustrează puţin prin intermediul maşinii şi viaţa Majestăţii Sale, tinereţea în România, exilul şi pe urmă reîntoarcerea la Palatul Elisabeta.


www.curteaveche.ro


Virgiliu Hodorogea: Ceea ce am remarcat în mod deosebit a fost şi filmul care s-a realizat şi în care se vede că Majestatea Sa şofează de la o vârstă foarte fragedă şi nu numai atât, se pricepe foarte bine şi la partea de mecanică a maşinilor, fiind astfel unul dintre puţinii demnitari de rang înalt care să se priceapă atât de bine la acest lucru, iar în clipa de faţă ştim că Majestatea Sa este şi cel mai în vârstă demnitar al Europei. Ce puteţi să ne spuneţi despre aceste lucruri?
Principele Radu al României: Longevitatea Sa este o extraordinară mândrie pentru România. Îl pune în anumite împrejurări unice pe care nimeni altcineva de pe întregul mapamond nu le-a mai trăit.

România are probabil cel mai longeviv Rege pentru că, fiind proclamat Rege la vârsta de 6 ani şi ajungând astăzi la vârsta de 91 de ani, numără în spate 85 de ani de la propria încoronare, ceea ce nu s-a mai întâmplat cu niciun Rege din niciun timp istoric, nicăieri în lume.
Pe urmă, de asemenea, îl recomandă ca pe un om cu o extraordinar de mare răbdare şi cu o neclintită încredere în convingerile sale şi în principiile în care crede.
De aceea cred că Majestatea Sa este şi atât de mult respectat de către oamenii de pe toate meridianele.


www.polirom.ro

Virgiliu Hodorogea: Am găsit în volumul “Provizoratul istoric” un capitol legat de diplomaţia regală şi aici aş dori să punctaţi câteva idei despre acest lucru pentru că spuneaţi în acel capitol că va urma şi o carte despre diplomaţia Casei Regale.
Principele Radu al României: “Provizoratul istoric” este o oglindă a felului în care statul ca atare ar trebui să fie şi felul în care oglinda ni-l înfăţişează de fapt astăzi nouă, românilor.
Cartea încearcă în cuvinte simple, fiindcă nu se adresează academicienilor sau profesorilor de istorie ci omului obişnuit care are nevoie să înţeleagă la ce bun să mai ai astăzi într-o lume complet liberă şi democratică o istituţie care se mai numeşte stat, să explice că una este să fii democratic, adică să ai alegeri, să ai partide, să ai Parlament, să ai Guvern, să ai administraţie centrală şi locală aşa cum trebuie să fie, aşa cum este în toată Uniunea Europeană şi alta este să te simţi un cetăţean liber.
Pentru ca libertăţile tale să fie respectate precum şi demnitatea ta şi mândria ta de om, pentru aceasta trebuie ca naţiunea să se simtă aşa cum se simte o familie, având un model, având pe cineva care-l reprezintă sau o reprezintă în mod demn şi pe cineva care să-ţi dea încredere.
Adică statul, cu alte cuvinte, nu este doar o alcătuire de instituţii, el este şi un fel de, simbolic vorbind, părinte pe care orice copil sau om îl are în viaţa de familie, iar naţiunea este şi ea o familie, doar că ea este mult mai mare, având 22 milioane de oameni iar ei, la rândul lor, au nevoie să se simtă reprezentaţi de cineva.

Virgiliu Hodorogea: Cum vedeţi situaţia în actualul context general european, având în vedere faptul că s-a dorit tot mai mult să se rupă statele, în sensul dispariţiei mai întâi a graniţelor, după care a urmat şi partea care nouă, românilor, ni s-a părut periculoasă şi anume regionalizarea, mai ales că ştiu faptul că Familia Regală din România are relaţii de rudenie şi relaţii diplomatice cu Casa Regală Britanică, iar o parte dintre membrii Casei Regale Britanice vizitează frecvent România, existând o dragoste aparte pentru Transilvania?
Principele Radu al României: Lucrurile stau foarte simplu, libertăţile şi democraţia trebuie să consolideze ţara şi nu să o dizolve.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviu.