În fiecare an, la data de 23 aprilie este sărbătorită
Ziua Mondială a Cărţii
şi a
Dreptului de Autor,
la iniţiativa UNESCOPotrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES de către Editura Litera, fiecare participant va ţine în mână câte o carte.
Astfel, începând cu ora 18,30, peste 12.000 de cărţi îşi aşteaptă iubitorii la Casa Poporului din Bucureşti
şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.


"Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, va fi prezent în Bucureşti, la Noaptea Cărţilor Deschise, pentru a sărbători Ziua Internaţională a Cărţii alături de cititori. Punctul de întâlnire al participanţilor este vizavi de Casa Poporului, în alveola de la Parcul Izvor", precizează sursa citată.

Primele două ediţii ale campaniei Noaptea Cărţilor Deschise le-au oferit participanţilor un impresionant spectacol al miilor de cărţi deschise,
care acopereau perimetre mari din centrul Bucureştiului, aşteptându-şi cititorii.

Aproximativ 20 000 de bucureşteni au luat parte la aceste spectacole, primind o carte Litera în dar şi sărbătorind Ziua Internaţională a Cărţii.

Evenimentul este organizat de Litera şi Ring, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai şi Cărţile pe faţă.

Peste 10.000 de cărţi vor fi oferite de Editura Litera, pe 23 aprilie, începând cu ora 18,30, în jurul Palatului Parlamentului, la cea de-a treia ediţie a campaniei "Noaptea Cărţilor Deschise", organizată de această editură şi Ring cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii.

Potrivit unui comunicat al Editurii Litera transmis astăzi, miercuri 22 aprilie 2015 către AGERPRES, "anul acesta, campania îşi propune să aducă în stradă atât cartea, cât şi pe iubitorii ei, în cel mai mare manifest pro-cultură din România, participanţii fiind invitaţi să înconjoare Palatul Parlamentului ţinând în mâini câte o carte deschisă" de la editura amintită.

Organizatorii "îi provoacă pe bucureşteni să vină în număr cât mai mare, pentru a forma cel mai mare lanţ uman în onoarea cărţii" şi anunţă că "personalităţi importante din lumea culturală şi din alte domenii vor participa la Noaptea Cărţilor Deschise".

"Este cea mai potrivită ocazie de a demonstra că şi românii acordă cărţii şi lecturii atenţia cuvenită şi se aliniază ţărilor din întreaga lume în care este deja o tradiţie să sărbătorească Ziua Internaţională a Cărţii prin campanii culturale foarte ample", precizează sursa citată.

Potrivit Editurii Litera, în această zi, în Spania se organizează un maraton de citit care durează două zile iar regele Spaniei decernează premiul Miguel de Cervantes, în timp ce în Marea Britanie şi Irlanda au fost inventate "jetoanele pentru carte", care valorează o liră fiecare şi care sunt distribuite pe parcursul anului în toate şcolile şi liceele pentru a fi folosite la achiziţia de cărţi de Ziua Internaţională a Cărţii.

De asemenea, în Dubai, compania aeriană Emirate oferă cărţi pasagerilor, încurajându-i să le ofere la rândul lor în ţările unde călătoresc, orchestrând astfel o iniţiativă de schimb de cărţi pentru mai mult de 100 de destinaţii din toată lumea.

În Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii se organizează evenimente în cadrul cărora diverse organizaţii, companii şi persoane fizice donează sute de mii de volume.
www.agerpres.ro