Lansarea volumului
“Primul Război Mondial
Controverse, paradoxuri, reinterpretări”
Interviu cu Lucian Boia
la Bookfest 2014


Odată cu Primul Război Mondial, din păcate pentru puterile din Europa, nu se mai poate vorbi de nici o hegemonie, începe declinul Europei şi marile puteri care se ridică ulterior, sunt Statele Unite şi Rusia/Uniunea Sovietică pe de o parte, dar în special Statele Unite şi China mai recent.






Domnul Lucian Boia a revenit la Bookfest în 2014, după două premii Bestseller 2012 şi 2013 în România, având acum o nouă carte cu un titlu la fel de incitant: „Primul Război Mondial - Controverse şi Paradoxuri”.
Domnule profesor, am să vă rog, dacă puteţi, să ne spuneţi de ce aţi optat pentru analiza Primului Război Mondial de această dată?

Asta este simplu de spus, se împlinesc 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial şi nu este un eveniment oarecare, ci într-un fel este evenimentul fondator al lumii în care trăim.
Lumea asta a căpătat o notă aparte şi a început un proces de accelerare a istoriei odată cu 1914, cu începutul şi apoi cu consecinţele Primului Război Mondial şi am constatat că, din păcate, dacă mai în toate ţările Europene deja apar, s-au au aparut, mai multe cărţi cu privire la Primul Război Mondial şi tot felul de alte acţiuni legate de acest eveniment, la noi nu prea s-au mişcat lucrurile în direcţia menţionată.
Aşa că, într-un fel am zis că este de datoria mea, dat fiind că m-am apucat de mai mult timp de subiectul acesta - am scris cartea despre germanofilii români în timpul războiului, am scris o carte despre „Tragedia Germaniei”, m-am găndit că este de datoria mea să fac şi eu o lucrare de sinteză despre Primul Război Mondial, nu atât pentru a povesti fiecare eveniment, căt pentru a încerca o interpretare a principalelor probleme pe care le pune Primul Război Mondial în faţa lumii şi în faţa istoricilor.


Într-adevăr prima dată în 2011 sau 2012, am realizat cu dumneavoastră un interviu legat de aceste două cărţi: „Tragedia Germaniei” şi „Franţa. Hegemonie sau declin”. Practic, consideraţi că de atunci de după Primul Război Mondial a început hegemonia Franţei şi a Angliei în Europa?
Cum, după Primul Război Mondial? Categoric Nu!

Atunci, după Primul şi Al Doilea Război Mondial?
Nu! Hegemonia Franţei este mai veche, din vremea lui Ludovic al XIV sau chiar înainte, deci deja în secolul XX nu se mai poate vorbi de o hegemonie a Franţei care a fost înfrântă în 1870 tocmai de Prusia, de Imperiul German, Franţa şi-a luat revanşa întradevăr în urma Primului Război Mondial, dar nu a mai ajuns la puterea pe care a avut-o cu secole în urmă.
Deci, nu! Odată cu Primul Război Mondial, din păcate pentru puterile din Europa, nu se mai poate vorbi de nici o hegemonie, începe declinul Europei şi marile puteri care se ridică ulterior sunt Statele Unite şi Rusia / Uniunea Sovietică pe de o parte, dar în special Statele Unite şi China mai recent.


Cum vedeţi lucrurile acum, în actualul context, după evenimentele din Ucraina, în general noile tensiuni din Europa?
Bine, e clar că perioada de calm care părea că se instaurează s-a cam terminat şi iarăşi traversăm o perioadă de nelinişte, de frământări.....vom vedea, vom vedea ce se va întâmpla.

Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu.