Gaudeamus - MAMAIA 2017
Gaudeamus 100 ediţie aniversară la malul mării


Gaudeamus, cel mai longeviv şi mai îndrăgit târg de carte din România de peste douăzeci de ani, a ajuns acum la ediţia cu numărul 100. Pe care o vom sărbători cum se cuvine la malul mării, în momentul de vârf al sezonului estival.Evenimentul, componentă a Caravanei GAUDEAMUS, este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa, în perioada 12 – 16 august în Piaţeta Perla din Mamaia.

Zilnic, între orele 15.00 şi 23.00
, o mare de cărţi îi aşteaptă pe turişti şi pe constănţenii iubitori de carte pentru o doză estivală de cultură. în premieră în acest an, Târgul Gaudeamus Litoral este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.

Preşedintele de onoare al acestei ediţii va fi domnul Decebal Făgădău, primarul oraşului Constanţa. Printr-o fericită coincidenţă, în această vară se împlinesc şi 50 de ani de la inaugurarea Radio Vacanţa, postul de radio emblemă pentru Litoralul românesc timp de zeci de ani.

Dubla aniversare va fi marcată printr-o serie de concerte susţiute în premieră la Gaudeamus Litoral de orchestrele Radio România, pe scena amenajată în Piaţeta Perla.
Trei seri, trei orchestre, mai multe genuri muzicale  şi un mix cultural (carte şi muzică) atractiv şi accesibil, prezentat la cele mai înalte standarde. Ediţia cu numărul 100 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România, se încheie astăzi, la Mamaia, în Piaţeta Perla.

În cele patru zile de când s-a deschis, târgul a găzduit zeci de evenimente editoriale şi muzicale, precum şi numeroase concursuri.
Între acestea au fost şi dezbateri despre Marea Unire din 1918 şi despre Centenarul pe care îl vom celebra anul viitor, la 1 decembrie, după cum transmite colega noastră Silvia Pascale, de Radio România Constanţa: "Marea Unire din 1918, cea care a stat la baza formării României de astăzi, a fost subiectul dezbătut în a patra zi a Târgului Gaudeamus Litoral 2017.

Secretarul de stat Cristian Ioan Videscu, coordonatorul Departamentului Centenar al României, a fost prezent la standul dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire.
Cristian Ioan Videscu: "Departamentul Centenar prezintă în cadrul târgului o colecţie de cărţi şi de hărţi.
Sunt lucrări care tratează subiectul Marii Uniri şi al Războiului de întregire, sunt volume din care putem extrage multe învăţăminte, multe informaţii şi ulterior acestea ne vor ajuta pe fiecare dintre noi să ne cunoaştem trecutul."

Secretarul de stat Cristian Ioan Videscu este de părere că Centenarul Unirii este un moment istoric, pe care avem şansa să îl trăim cu toţii.

În continuare Cristian Ioan Videscu a mai spus: "Exact aşa trebuie să-l privim, ca pe un moment zero, ca pe un moment de bilanţ, ca pe un moment de reconciliere, dacă doriţi, între noi înşine, cu noi înşine, cu trecutul nostru pe care trebuie să ni-l asumăm, să vedem ce s-a făcut în aceşti 100 de ani, cât din ceea ce s-a promis în 1917-1918 s-a realizat."
De asemenea coordonatorul Departamentului Centenar al României, Cristian Ioan Videscu, consideră că momentul 1 decembrie 2018 este un examen de maturitate şi nu doar pentru clasa politică, ci şi pentru întreaga societate.


Târgul de carte este deschis, zilnic, între orele 15.00 şi 23.00.

Cu prilejul târgului, vor fi reluate şi câteva proiecte tradiţionale, iniţiate şi derulate de Radio România: campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă” şi “Poliţia GAUDEAMUS”.Nu vor lipsi nici Tombola GAUDEAMUS
derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului sau concursul Miss Lectura adresat celor mai frumoase vizitatoare.

Partenerii Gaudeamus MAMAIA 2017
Parteneri principali:
BRD Groupe Société Générale, Vodafone România, Automobile Dacia
Parteneri:
Casa de Modă Ilinca, Colegiul de Arte „Regina Maria”din Constanţa,Clubul Nautic Român, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, Echipa de gimnastică aerobică a CS Farul Constanţa, Hotel Pescăruş, Primăria Municipiului Constanţa, Regional Air Services, RATC, Muzica Militară a Forţelor Navale, Teatrul de Stat Constanţa, Statul Major al ForţelorNavale, Stor Driving Academy
Parteneri media: Televiziunea Alpha Media, Constănţeanul.com, Trustul de presă Cuget Liber Constanţa, Litoral TV, Neptun TV, Observator de Constanţa, Telegraf


Un eveniment organizat de Radio România

Pentru detalii suplimentare
privind această ediţie a Târgului GAUDEAMUS MAMAIA, vă rugăm să vă adresaţi Secretariatului GAUDEAMUS.
Persoane de contact:
- Cornelia Scarlat (tel: 0745 109 648, e-mail: cornelia@gaudeamus.ro) şi
- Anca Badea (tel. 0740 12 11 73, e-mail anca@gaudeamus.ro)


Târgul Internaţional Gaudeamus - este principala componentă a Programului LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei.
Ce a însemnat Gaudeamus până azi:
90 de târguri în Bucureşti şi în ţară, peste 2.485.000 de vizitatori şi aproape 9.700 de manifestări,
organizate în acest cadru, aduc Radio România în postura de lider naţional în industria evenimentelor de acest gen.

GAUDEAMUS:
www.gaudeamus.ro/

LINK-uri Articole Gaudeamus 2016:
Gaudeamus_2016 - Pretul Demnitatii - Pres. Emil Constantinescu

Gaudeamus 2016 - ANDREI_MARGA - Societatea_Nesigura