Breaking News
- Revista Presei de Carte - Breaking News - Lumea Tiparului / Printing World - Breaking News
Comunicat de presă - Bookfest 2017Suedia – ţară invitată de onoare la Bookfest 2017


„Literatura suedeză este unul dintre pilonii de forţă ai peisajului cultural actual şi sper ca publicul să se bucure de expresivitatea şi prospeţimea aduse de Invitatul de Onoare al acestei ediţii Bookfest.” 
Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, oraganizatorul Bookfest

• Sub sloganul „Sweden: Creating Stories”,
9 oaspeţi suedezi de primă mărime vor sosi la Bookfest: scriitori, ilustratori, editori şi manageri culturali.


• Peste 20 de evenimente în programul ţării invitate,
cu un accent special pe educaţie şi literatură pentru copii, egalitatea de gen, incluziunea socială şi promovarea diversităţii.

„Suntem foarte bucuroşi că Suedia este invitat de onoare în acest an la Bookfest! 
Le vom oferi românilor de toate vârstele gustul literaturii şi societăţii suedeze în cadrul a 20 de evenimente interactive şi informative pe care le organizăm”,

Excelenţa Sa, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei în România.


• Ficţiunea suedeză contemporană se află în topul celor mai traduse 10 literaturi ale lumii.

Suedia este oaspetele de onoare al ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, ce va avea loc la Romexpo, în perioada 24-28 mai: „Literatura suedeză este unul dintre pilonii de forţă ai peisajului cultural actual şi sper ca publicul să se bucure de expresivitatea şi prospeţimea aduse de Invitatul de Onoare al acestei ediţii Bookfest”
a declarat Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, oraganizatorul Bookfest.

Sub sloganul „Sweden: Creating Stories”, 9 invitaţi din Suedia vor sosi la Bucureşti pentru a participa la lecturi publice, lansări de carte, dezbateri sau mese rotunde.
Dincolo de evenimentele care au în centru literatura, Ambasada Suediei la Bucureşti îşi propune ca prezenţa Suediei la Bookfest să constituie un bun prilej de a reflecta asupra unor subiecte precum educaţia pentru lectură, egalitatea de gen, drepturile omului, integrarea minorităţilor şi promovarea diversităţii.

În plus, evenimentele dedicate celor mai mici dintre cititori au un loc special în agenda ţării invitate anul acesta la Bookfest: „Îi invităm în mod deosebit pe copii să participe la activităţile dedicate lor în spaţiul «Kids Corner» al Suediei”,
a mărturisit Excelenţa Sa, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei în România. 
Lista oaspeţilor de onoare ai ediţiei din acest an a Salonului de Carte Bookfest include atât scriitori, deopotrivă poeţi şi prozatori, cât şi artişti (ilustratori de carte), editori sau manageri culturali.

O selecţie generoasă de invitaţi, care îşi propune să ilustreze arhitectura pieţei de carte suedeze contemporane, una dintre cele mai importante din lume: astăzi, ficţiunea suedeză se află în topul celor mai traduse 10 literaturi ale lumii, cărţile autorilor suedezi văzând lumina tiparului în traduceri ce depăşesc 50 de limbi.
În plus, Suedia este şi spaţiul literar care găzduieşte cel mai prestigios premiul literar din lume: este vorba despre Premiul Nobel pentru Literatură, acordat de Academia Suedeză.

Standul Suediei, în calitate de invitat de onoare al Salonului de Carte Bookfest, ediţia a XII-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Ambasada Suediei în România, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât şi la spaţiul de evenimente din cadrul Pavilionului C4.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi:
http://www.bookfest.ro/tara-invitata/suedia
https://www.facebook.com/events/491195007717817

Persoană de contact: Mihai Leontescu, Coordonator Proiecte şi Comunicare, Ambasada Suediei – mihai.leontescu@gov.se 
Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă.  

La Salonul Internaţional de Carte Bookfest
de anul trecut  (Bucureşti, 1-5 iunie 2016) au fost prezente peste 200 de edituri, programul celor cinci zile cuprinzând peste 300 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.
Ţara invitat de onoare al ediţiei 2015 a fost Israelul, fiind prezente nume precum Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Gil Hovav, Rony Oren.  

Începând din 2012, Bookfest s-a extins şi în alte oraşe din România: Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Tîrgu Mureş, Braşov, două ediţii Bookfest de Crăciun la Bucureşti cât şi o ediţie la Chişinău în 2016.
foto: Lumea Tiparului şi Revista Presei de Carte