Cele mai bune cărţi ale momentului vin la Bookfest Cluj-Napoca

29 septembrie - 2 Octombrie

Iubitorii de lectură sunt aşteptaţi cu peste 10.000 de titluri cu reduceri de preţ de până la 50% Proiecţia lungmetrajului „Usturoi” realizat de bloggerul clujean Radu Băzăvan


Ca şi în anii precedenţi, evenimentul va avea loc la  Centrul Cultural  din Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.
Timp de patru zile vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu oferte promoţionale pentru noile apariţii editoriale, cărţi pentru copii, auxiliare şcolare şi o vastă gamă de volume din cele mai diverse domenii.

Cele mai importante edituri din România îi aşteaptă pe cititori la Bookfest Cluj-Napoca – Humanitas, Curtea Veche Publishing, Polirom, Rao, Nemira, Herald, Litera, Niculescu, dar şi distribuitori precum Okian (reprezentant Pearson-Longman în România) – vor fi prezente la Bookfest cu reduceri până la 50% pentru pachetele promoţionale.
Editura Humanitas va aduce la Salonul Bookfest Cluj-Napoca noutăţi precum: Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos, continuarea volumului între păduri şi ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunărea de Mijloc până la Porţile de Fier (Humanitas, 2015) a autorului  de  Patrick Leigh Fermor.
La mijlocul anilor ’30, la vârsta de optsprezece ani, Patrick Leigh Fermor a pornit din Olanda către Constantinopol,într-o călătorie care a fost subiectul a trei dintre cele maiîndrăgite cărţi ale sale.
- Drum întrerupt De la Porţile de Fier până la Muntele Athos, a văzut lumina tiparului abia în 2013, după moartea autorului.
O altă traducere a unui scriitor străin ce va putea fi răsfoită la standul Humanitas este romanul O hologramă pentru rege de Dave Eggers. Roman tradusîn peste 30 de limbi, finalist la National Book Award, bestseller New York Times, bestseller #1 San Francisco Chronicle, bestseller Indiebound şi Denver Post, a fost ecranizatîn 2016,în regia lui Tom Tykwer, cu Tom Hanksîn rolul principal.
- în „O hologramă pentru rege – un fel de Moartea unui comis voiajor globalizat –, plin de compasiune şi umanism, Eggers face un nou saltîn proza lui, oferind cititorului un roman cu totul neaşteptat, diferit“. (New York Times Book Review)
- Volumul 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara, carte aniversară ce condensează viaţa şi opera lui Neagu Djuvara în 444 de fragmente memorabile extrase din scrierile şi spusele faimosului istoric, va putea fi găsită de asemenea la standul editurii Humanitas. Editura RAO – va întâmpina vizitatorii cu reduceri 20 %  şi o selectie de titluri cu preţuri speciale. Volumul Povestea Faridei.

- "Fata care a învins ISIS"de Andrea C. Hoffmann şi  Farida Khalaf prezintă memoriile impresionante ale unei tinere femei, care arată ceînseamnă cu adevărat lupta pentru supravieţuire a unor oameni nevinovaţi, prinşiîn vârtejul răzbunării inexplicabile a membrilor ISIS.

X-Cyber: viitorul începe azi  - Noua carte a  scriitorului Marc Goodman intitulatăva putea fi găsită tot la standul RAO.
Bestseller New York Times, Wall Street Journal şi USA Today, aleasă de Amazon „Cea mai buna carte business“ a anului 2015, lucrarea X-Cyber este scrisă de unul dintre liderii de marcăîn domeniul securităţii globale, Marc Goodman.
Cum atacă hackerii?
Cum folosesc unele ţări tehnologiile avansate împotriva noastră, făcându-ne astfel vulnerabili mai mult decât am putea crede? X-Cyber: viitorul începe azi introduce cititorii în lumea digitală subterană, pentru a le dezvălui modurile în care acţionează hackerii asupra publicului, dar şi asupra corporaţiilor.

De asemenea, pasionaţii de ficţiune pentru adulţi vor putea răsfoi extraordinarul roman 
"Cinci copeici" al autoarei germane Sarah Stri cker, volum ce a fost recompensat cu numeroase premii, printre care Premiul Mara Cassens, cel mai mare premiu pentru debutîn limba germană.  

 
Curtea Veche Publishing va fi de asemenea prezentă cu o multitudine de titluri noi precum Sfânta Fecioară a ucigaşilor plătiţi de Fernando Vallejo. 
Autorul scrie la persoana întâi, într-un stil autobiografic căruia îi manipulează convenţiile astfelîncât linia dintre autobiografie şi ficţiune devine foarte neclară.
Folosindu se de personajul principal – un bătrân intelectual care revine, după mulţi ani, la Medellín, împins atât de nostalgie, cât şi de dorinţa de a trăi o nouă iubire –, autorul atinge o performanţă rarisimă: în doar o sută şi ceva de pagini, graţie stilului marcat de numai câteva detalii revelatoare, reuşeşte să alcătuiască portretul unui mare oraş şi, astfel, portretul unei ţări întregi, lucru realizat până acum de extrem de puţini artişti.


Iubitorii de gastronomie vor putea găsi la standul Curtea Veche şi noua carte intitulată "Poveşti cu gust" a binecunoscutului prezentator de televiziune Mircea Radu. Poveşti cu gust nu este o simplă carte de bucate, dimpotrivă. Mircea Radu se relevă un adevărat narator povestind cu mult umor surprinzătoareîntâmplări din trecutul său, unele din copilărie, altele din vremurile mai apropiate. Fiecărei poveşti îi asociază, cumva de la sine, datorită unor fine şi discrete jocuri ale memoriei şi ale gustului, o reţetă.

Tot la editura Curtea Veche vizitatorii vor putea găsi cel mai recent volum al lui cunoscutului istoric şi autor român Adrian Cioroianu, intitulat
"Mihai I al României". 
Volumul, scris împreună cu autoarea
 Mihaela Simina, prezintă tumultoasa istorie a României, de dinainte şi de după cel de-al Doilea Război Mondial, schiţează portretele celor care, aflându-se în jurul regelui, i-au influenţat deciziile luateîn timpul domniei, până la abdicarea sa,în anul 1947. Apoi frământările regelui, aflatîn exil, departe de ţară, viaţa alături de membrii familiei, pasiunile, prietenii, precum şi interesul pe care regele l-a arătat faţă de poporul său ori de câte ori ţara trecea prin momente grele. 

 
 Editura NEMIRA va practica la Bookfest Cluk-Napoca reduceri de 30% iar pachetele promoţionale Nemira vor avea reducere de până la 50% din preţul din librării.
Primele două titluri pe care editura le propune vizitatorilor sunt poveşti adevărate extraordinare şi inspiraţionale, una despre toleranţă în faţa terorismului,
cealaltă despre curajul în faţa morţii, dar şi titluri noi în colecţiile Babel de literatură universală şi Nautilus SF&Fantasy.
Nu veţi avea ura mea este mărturisirea copleşitoare a jurnalistului francez Antoine Leiris care şi-a pierdut soţia, Hélène Muyal-Leiris, pe 13 noiembrie 2015 în atacurile teroriste de la Bataclan, Paris.

Pornind de la scrisoarea pe care o publică a doua zi şi care a făcut imediat înconjurul lumii, tânărul jurnalist explică în carte că, în pofida a orice,viaţa trebuie să continue. şi ne dezvăluie relaţia de iubire dintre un tată şi fiul său. Mesajul său, adresat iniţial teroriştilor, devine, în ciuda groazei şi a durerii suferite, o pledoarie pentru viaţă.

"Cu ultima suflare" este cronica transformării neurochirurgului Paul Kalanthi dintr-un naiv student la Medicină, care seîntreabă ceînseamnă o viaţă plină de sens,în medic de succes, apoi în pacient şi într-un tată care trebuie să-şi înfrunte propria moarte.
La treizeci şi şase de ani, Paul Kalanthi a descoperit că suferă de cancer la plămâni.
A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienţi în fază terminală s-a transformatîntr-un pacient care se luptă să trăiască.
Cartea lui Paul Kalanthi este o meditaţie de neuitat despreînfruntarea morţii şi un elogiu al vieţii, dar şi o înduioşătoare şi meditativă cronică despre familie, medicină şi literatură.  


Noutăţi Polirom şi Cartea Românească
Editurile Polirom şi Cartea Românească vor fi prezente la această nouă ediţie a Salonului Bookfest Cluj-Napoca cu peste 500 de titluri, toate aflate la reducere (30%).
Cele mai recente apariţii din domeniile fiction şi nonfiction, semnate atît de autori români, cît şi străini şi publicate în binecunoscutele colecţii şi serii de autor ale celor două edituri (Biblioteca Polirom, Top 10+, Historia, Hexagon etc.) vor putea fi găsite la standul editurii.
Cele mai recente apariţii includ:
- „capodopera lui Cesare Pavese” (Daily Telegraph),
romanul Luna şi focurile, apărut de curînd în colecţia Biblioteca Polirom, în traducerea lui Florin Chiriţescu;
- volumul de povestiri O lebădă sălbatică şi alte poveşti, de Michael Cunningham, traducere din limba engleză de Ariadna Ponta;
- volumul Ascensiunea banilor. O istorie financiară a lumii, de Niall Ferguson, traducere de Alfred Neagu şi Junona Tutunea, colecţia Historia, bestseller New York Times;
- ediţii de buzunar ale unor titluri celebre apărute în Top 10+, colecţia dedicată capodoperelor literaturii de pretutindeni şi bestsellerurilor, la preţuri accesibile – Blîndeţea nopţii, de Francis Scott Fitzgerald, traducere nouă semnată de Mihaela Ghiţă; 
- Fotograful Curţii Regale, de Simona Antonescu, roman distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2015;
- Pagini de jurnal (1891-1950), de Irina Procopiu, cel mai recent titlu din colecţia Biblioteca Memoria, jurnalul inedit al unei doamne de onoare a Reginei Maria, traducere din limba franceză, introducere, note şi comentarii de Georgeta Filitti; 
- Cele mai frumoase basme chinezeşti, selectie şi traducere de Mugur Zlotea.  


Proiecţie de film gratuită la Bookfest  
Vineri 30 septembrie,
ora 18:00, la spaţiul de evenimente, va avea loc proiecţia lungmetrajului „Usturoi” realizat de bloggerul clujean Radu Băzăvan, cu actori clujeni. Usturoi este primul film independent turnat în întregime în Transilvania după anul 1989.
în poveste este vorba despre călătoria plină de aventuri a doi băieţi din Ardeal, unul din creuzetele etnice ale Europei de Est, care sunt prieteniîn pofida faptului că sunt de etnii diferite.
Evoluţia filmului se bazează pe trei teme principale:
1. Uneori, este bine să-ţi urmezi inima şi să porneştiîntr-o aventură;
2 . Prietenia adevărată nu ţine cont de graniţe, de orice fel ar fi ele.
3. Dacă-ţi doreşti ceva cu adevărat, şi munceşti pentru asta, lucruri minunate se vor întâmpla.  


Bookselfie cu arome de cafea  
în cadrul Salonului de carte Bookfest Cluj-Napoca, la standul „Cărţile pe faţă” se va desfăşura acţiunea „Cărţi la preţ de bookseflie”. Cititorii îşi vor putea alege o carte pe care o să o primească fără bani, cu condiţia săîşi facă o poză cu acea carte şi să o posteze ca imagine de profil pe Facebook.
Aceştia vor trebui să păstreze poza de profil până termină de citit cartea. De asemenea, pe toată perioada salonului, iubitorii de cafea vor putea lua o pauza de la răsfoitul cărţilor pentru a vizita standul Casa TIFFunde vor găsi apă, sucuri, ceaiuri dar şi cafele preparate la cele maiînalte standarde de calitate.  

Bookfest Cluj Napoca
va putea fi vizitat între orele 10:00 şi 20:00.
Intrarea va fi liberă 
atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele programate pe durata acestuia. Salonul de Carte Bookfest Cluj Napoca este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România.  


Parteneri: Imagine TACT, Cărţile pe Faţă, Casa TIFF Parteneri media: Napoca FM, Radio Impuls, TVR Cluj, HotNews.ro

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, ajuns anul acesta la ediţia a XI-a.
Începând din 2012, Bookfest s-a extins şi în alte oraşe din România – Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Tîrgu-Mureş, Braşov – având două ediţii speciale de Crăciun la Bucureşti dar şi o ediţieîn Republica Moldova la Chişinău.
În 2016 salonul a fost organizat sub înaltul Patronaj al Preşedintelui României, invitatul de onoare fiind Israel, iar printre personalităţile prezente s-au numărat Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Gil Hovav, Rony Oren.
La ediţiile internaţionale anterioare ţările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia şi Cehia.

Serviciul Comunicare - BOOKFEST


www.bookfest.ro/